A helyi termékek védelme érdekében

2017. szeptember 19.

Képgaléria

A minap rendezték meg a Göcseji Falumúzeumban a „Zalai Innovatív foglalkoztatási paktum megvalósítása – Adj egy ötöst” ötéves hálózatépítő konferenciasorozat harmadik találkozóját. A projektet a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség hívta életre. A nap fő témáit a helyi termelők, a helyi termékek munkacsoport vitatta meg. A rendezvényre a zalaiakon túl az erdélyi Kovászna megyéből is szakmai küldöttség érkezett, amelynek tagjai értékes előadásokkal gazdagították a programot.

A megjelent szakemberek abban mindannyian egyetértettek, hogy az ágazat termékei egyre keresettebbek, a termelői piacok sikeresnek mondhatóak, de mint megállapították, tennivaló akad így is bőven. Megoldandó problémák közt szerepelnek a magas foglalkoztatási terhek, amelyek következtében szinte kizárólag önfoglalkoztatás jelleggel működik a helyi termék előállítás. Sokat lehetne tenni a megyében csupán tizenkét helyi termelői piac rendszerének további fejlesztéséért. De lenne igény a helyi termelők képzésére, támogatására és az értékesítés elősegítésére is. A szakemberek megfogalmazták, a helyi termékek rangját akár jelentősen emelhetné egy ún. „Zala” védjegy létrehozása is.

A találkozó helyszíne alkalmat nyitott arra is, hogy a házigazda Kaján Imre múzeumigazgató bemutassa a Göcseji Falumúzeumot, a benne dolgozó lelkes kollégákat és ismertesse az intézmény nagyszabású fejlesztési terveit. Többek között a fogadóépület megújulásáról beszélt, ahol a kihalófélben lévő mesterségek gyakorlására is lehetőség nyílik majd a jövőben.

A sok-sok beszélgetést és szakmai egyeztetést követően a vendégek megkóstolták a hamisítatlan göcseji kenyérlángost, ahogy a helyiek hívják a langallót, amit a vendégek fokhagymával és tejföllel is ízesíthettek. Hiszen ez a termék is egy kitűnő példa gasztronómiai örökségünkre, amelynek receptjét generációról generációra megőrizzük és továbbadjuk a jövő nemzedékének.

 

Fotók: Zala Megyei Önkormányzat