A skanzen a pozitív értékek helyszíne

2017. október 16.
Címkék:

Képgaléria

Balaicz Zoltán (Zalaegerszeg MJ Város, polgármester)
Fekete György (Magyar Művészeti Akadémia, elnök)
Kaján Imre (Göcseji Múzeum, igazgató)
Cseri Miklós (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgató)
Gombás Ágnes (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főrestaurátor, osztályvezető)
Robert Celec (Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan – Murska Sobota/Muraszombat, igazgató)
Vasil Kotsan (Закарпатський музей народної архітектури та побуту Ужгород/Ungvár, igazgató)
Sári Zsolt (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgató helyettes)
Szabó Sarolta (Sóstói Múzeumfalu, igazgató)
Marx Mária (Göcseji Múzeum, etnográfus főmuzeológus)
Varju András (Göcseji Falumúzeum, osztályvezető)

Magyar, szlovén és kárpátaljai szakemberek részvételével kétnapos szakmai konferencia zajlott a Göcseji Falumúzeumban. A negyedik éve megrendezett találkozón idén a gyűjteményezés adta a téma gerincét.

A rendezvény megnyitóján Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett arra, hogy az országban elsőként megnyitott szabadtéri néprajzi múzeum még nem ad teljes képet a göcseji falvak jellemzőiről, azonban ezt a meglévő hiányt mindenképpen pótolni fogják a 2020-ig tartó fejlesztés keretében.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte, hogy nemzeti identitásunk fontos pillérei a falumúzeumok, amelyek nem a kritika helyszínei, bennük a látogató a pozitívumok felsorolását látja. Ahol jó érzés végigmenni az utcákon, látva a sok értéket, amelyeket az előző generációk teremtettek és alkottak. A skanzenek jelentősége időről időre nőni fog, ahogy nő majd mindazok munkája és gyűjtő tevékenysége, akik létrehozták és ápolják ezeket a szabadtéri múzeumokat és a bennük rejlő népművészeti tárgyakat. Végül felhívta a figyelmet egy jövőre nyíló kiállításra a fővárosi Műcsarnokban, ami tulajdonképpen egy népművészeti nemzeti szalonnak készül, s ahol egy gyönyörű szeletét láthatjuk majd a magyar kulturális gyűjteménynek.

A köszöntők és bevezetők után Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója mint házigazda köszöntötte a vendégeket és elindította a szakmai tanácskozást, ahol többek között Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum főigazgatója beszélt a legkorszerűbb gyűjteményezési módszerekről, s megosztotta mindazokat az élményeket, amelyeket az erdélyi gyűjtésük során tapasztalt munkatársaival együtt.

A módszertani konferencián a Sóstói Múzeumfalu igazgatónője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató helyettese és főrestaurátora, a muraszombati és ungvári szabadtéri múzeumok igazgatói is felszólaltak a gyűjteményezés és állományvédelem témában, majd egy jó hangulatú, mégis komoly szakmai beszélgetés zárta az első napot.

A következő nap a házigazdáké volt a főszerep. Marx Mária főmuzeológus a Göcseji Falumúzeumba tervezett új házak berendezési koncepciójáról beszélt, Varju András osztályvezető pedig a helyi gyűjteményezési és állományvédelmi stratégiát ismertette. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy még számos tárgyban hasznos a közös gondolkodás és a téma megvitatása, ezért megegyeztek abban, hogy jövő októberben újra találkoznak a Göcseji Falumúzeumban.