Derűs ismerkedés kétlábúakkal és négylábúakkal: Nálatok laknak-e állatok?

2016. május 24.
Címkék:

Kapcsolódó tartalom

Képgaléria

Igazán sikeres volt a Göcseji Falumúzeum Nálatok laknak-e állatok? című rendezvénye: ezúttal a kellemes, napsütéses időjárás, a programok és a szervezők szándéka szerencsésen találkozott a látogatók igényeivel. A sokféle (köztük simogatható) állat, a vendégekkel is szívesen szóba elegyedő gazdáik, a nem zsúfolásig telt, de belátható közösséget mozgató programkínálat mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a nap végén kellemes fáradtsággal tagjainkban, de örömmel mentünk haza, és úgy tűnt, mindenki más is jól érezte magát. :) 

A napnak számtalan tanulsága volt, az állattartókkal beszélgetve elsődlegesen az, hogy a városi, de mára már a falusi gyerekek nagy része sem lát testközelből állatot, akik azonban erre rendkívül nyitottak volnának. Szüleik ugyanakkor gyakran fél, vagy falsinformációkkal csökkentik ezt az őszinte érdeklődést, vagy terelik el túlaggódásból fakadóan gyerekeiket az állatközeli terepekről, így lehetett olyanokat hallani a kecskék közelében, hogy „ez is olyan, mint a kutya, csak nem harap.” Végülis….

A ráérős, beszélgetés koranyári szombat délután nagyon fontos információkkal gazdagította azokat, akik részt vettek a programokon: kiderült például, hogy az igazi „disznóságokban” (ellentétben a csomagoláson feltüntetett száz hozzávalóval szemben) nem lehet más, csak hús és só. (És fűszerek, ha például kolbászról beszélünk.) Hogy a méz nemhogy tiltott kétéves kor alatt, de kifejezetten ajánlott: vannak olyan országok, ahol születés után már egy speciális mézet kapnak az újszülöttek. Hogy a birkanyírás is külön tudomány, és nem egyforma minőségű a lenyírt gyapjú mindenütt: a legjobb a birka válláról és oldalairól kerül le, míg a többit, a csimbókos szőrt külön válogatják. Hogy a nyúl sem önmagában csak aranyos házikedvenc, hanem fontos haszonállat is lehet.

De a legnagyobb, és legfontosabb tanulság mindenekelőtt: csak annak érdemes (bármilyen) állat tartására adni a fejét, aki igazán szereti őket.

A Göcseji Falumúzeum Nálatok laknak-e állatok című rendezvényére mintegy 1500 látogató érkezett, köszönjük! Találkozzunk máskor is!