Gondolatok galambszárnyon

2015. május 21.

Képgaléria

Gondolatok galambszárnyon
Készül a Lendvajakabfai Pajta zsúpfedése
A kis kiváncsi
A kis kiváncsi
Columba palumbus
Paszita jelenet a Születés kiállításból
Paszita jelenet a Születés kiállításból
Galambleves

Végefelé halad a Lendvajakabfai Pajta zsúpfedésének javítása. Igazából erről akart szólni a mai tudósítás. (Ígérem, nem veszik a feledés homályába ez sem). Aztán a pajta mellett feltűnt egy kíváncsiskodó az egyik faágon, s más irányba vitte a gondolatokat.

Örvös galamb (Columba Palumbus) érdeklődött a zsúpkötés iránt. Vagy a rozskévében rekedt gabonaszemek, vagy a fészekhez való, földre hulló szalmaszálak kelthették fel az érdeklődését. 

Régi vendég nálunk, hiszen különösebben nem ritka. Sőt, a fészeknyugalmi időszakon kívül akár vadászható is.

Márpedig akkor, valami jóféle étek is bizton készíthető belőle!

Jónéhány csalafinta módszer ismeretes Göcsejben arra, hogy hogyan is lehet fazékközelbe juttatni a vad szárnyasállományt – talán majd erről is szól egyszer egy írás – és, amikor csak lehetett, kiegészült velük a szegény ember étrendje. Mindemellett a galambhúsból készült leves különleges helyet kapott a népszokások között. A Göcsejben ugyanis szinte elengedhetetlen része volt a paszita vagy poszita alkalmával a gyerekágyas házhoz vitt komatálnak.

Elkészítése a hagyományos húsleves elkészítéséhez hasonlított, talán annyi különbséggel, hogy a leves „erejét” gazdagítani, az éppen kéznél levő zöldségek mellett, tojást is felütöttek s főztek meg benne.

Hagyományőrzés gyanánt – bár a galambhús beszerzése nem gondmentes, viszont nem lehetetlen – jó szívvel ajánlom elkészítését, megkóstolását! Végül még valami.

„Göcseji” nem csak az az étel lehet, ami nagyanyáink tudása szerint kerül az asztalra, hanem az is amit mi, ma, itt a régi értékek megtartásával magunk gondolunk ki, s főzünk meg. Én például azt hiszem, egy kis erdei gombával a galamblevesen még biztosan bolondítanék!

És ha megfőzték, és mind megették?

Szeretettel várjuk vissza Önöket a Göcseji Skanzenbe!