Három kilós lesz a Magyarok Kenyere!

2017. augusztus 14.

Képgaléria

Magyarok Kenyere

Különös kérdéssel fejemben ébredtem ma reggel. Van-e különleges üzenete annak, hogy háromkilós lesz a Magyarok Kenyere? Augusztus 20-án ilyen, a Korona Pékségben készült kenyérek kerülnek majd az ünnepi asztalra.

A válasz – vajon miért smiley – három emlékkép formájában érkezett.

Az első csak egy foszlány, hiszen még hátulgombolós koromból őrizgetem. Apai nagyszüleim csáfordhegyi tornácos parasztháza maga volt a megtestesült mesevilág. A városi létben, vadonatúj 10 emeletesben ébredező tudatom, a gyermeki szabadság szigeteként értelmezte. Olyannak, ami mindig tele volt élményekkel, ingerekkel. Melyek csak itt lehettek az enyémek. Az egyik ilyen volt, a kemencében sült, óriásinak tűnő friss kenyér illata. Elmondhatatlan élmény, tele élettel. Aztán ahogy ment előre az idő, egyre ritkábban, már csak a sparhelt sütőjéből bűvölte el orromat.

Sajnos elmúlt a házi kenyérsütés ideje. Nagyapám hetente egyszer, akkurátus előkészületek után boltba indult Verhovina kismotorjával. (Kamaszodva szemet vetettem rá, aztán amikor Simsonra váltott az öreg, meg is kaptam ajándékba! De ez egy másik történetJ). Amikor náluk talált engem hazaérkezésének időpontja, akkor pár pillanatra megint elért a mámorító illatfelhő! Nagyapám csak az Ady úti pékségben volt hajlandó kenyeret venni. Egyedül ezt gondolta méltónak ahhoz, amit Nagyanyám sütött egykor. A mi városi létformánk nem ragaszkodott ennyire a gömbölyű kenyérhez. Apám viszont Karácsonykor minden évben, ide küldött el az ünnepi asztalhoz méltó ünnepi kenyérért.

Ezt követően sokáig csak agyam őrizte tovább Nagymamán kenyerének illatát. Jártamban, keltemben persze sok helyen volt hasonló. Nem csak mifelénk tudnak jó kenyeret sütni. De a rácsodálkozás a déjá vu érzésre mindig elmaradt. Egészen tavaly, augusztus 20-ig. A Magyarok Kenyere Ünnepének ekkor adtunk otthont először, a Göcseji Falumúzeumban. Hát ott, az ünnepi asztalt lengte körbe újra az a gyönyörű illat! A kenyeret akkor is a Korona Pékség szolgáltatta. Kell-e mondanom? A régi Ady utcai pékségben készült!

Át szeretnéd élni Te is? Várunk vasárnap a Göcseji Skanzenbe!