Húsvéthétfő a Skanzenben

2018. április 04.
Címkék:

Képgaléria

A Húsvét a keresztény világ legjelentősebb ünnepköre. Az elnevezés arra utal, hogy a húshagyó keddel kezdődő nagyböjti időszak után ekkor szabad ismét húst fogyasztani. Az ünnephez számos jól ismert szokás kapcsolódik, így többek között a locsolkodás és a tojásfestés, csakúgy, mint a húsvéti nyúl hagyománya.

Húsvéthétfő délután vidám és sokszínű programmal vártuk a közönséget a Göcseji Skanzenbe. A szervezésbe a Zalaegerszegi Tájfutó Club és az Egerszeg Rádió is besegített, a kollégák közel ezer csokitojást szállítottak a helyszínre, s a falumúzeum munkatársai elrejtették az édességeket a skanzen területén. Több száz család és baráti társaság érkezett a tojáskereső programra, lelkesen keresték kicsik és nagyok a fűben, fa odvában, tájházak ablakában, pajtában rejtőzködő csokitojásokat.

A népszokás után, miszerint a hosszú böjti tilalom után húsvétvasárnap és -hétfőn már lehetett táncolni, két bravúros produkcióval lepett meg mindenkit a Belvárosi Cseppek és a Bajnóca Gyermektánccsoport. Rácz Petra néptáncoktató vezényletével vidám tavaszi, a húsvéti hagyományokat felelevenítő táncokat mutattak be a gyerekek a zalacsébi fatemplom előtt.

A meleg tavaszi áprilisi napon kézműves kuckó is várta a fiatalokat: a szatócsbolt közelében húsvéti nyulat készítettek textilből, színes szalaggal átkötött csuhényuszikat alkottak és húsvéti tojásrajzokat színeztek.

A több mint hétszáz vendég igazi kellemes napsütéses időben élvezhette az ünnepnapok utolsó délutánját, s azokban az órákban mindenki érezte: visszavonhatatlanul itt a tavasz!