Jöhet szél, förgeteg, a fazekaskorongnak forognia kell!

2016. április 25.
Címkék:

Eddig is sejtettük - ezért nem okozott meglepetést, hogy szombaton dugig telt a Falumúzeum előtti parkoló - hogy nálunk Göcsejben szeretik a fazekasokat! Néha viszont kell a bizonyosság, amit most kissé váratlanul, a vasárnapi cudar idő hozott meg nekünk.

Félelmet és aggodalmat keltett bennünk, otthont adókban; a programszervező Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetőiben; és persze néhány áruját féltő mesterben is a szélvihar, ami vasárnap reggel fogadott bennünket.

Aztán hamar kiderült, hogy nincs okunk semmi ilyesmire. Hiszen a fazekasok  többségét  –  azután, hogy némi leleménnyel biztonságba helyezte portékáját a sátrak alatt – istenigazából csak az újabb kihívás érdekelte! A vasárnapi versenyfeladat. A mielőbbi válasz a kérdésre, hogy vajon idén sikerül-e hazavinni a méltán rangot adó szakmai elismerést?A fazekasverseny fődíját!

Hozzá méltó tisztelettel nézte az ember, hogy förgeteg ide, vagy oda, első a munka. Csak azután következhet minden más. És lassan majd' mindenkire átragadt a göröncsérlélekből fakadó erő, és  lelkesedés. Került langyos víz  a korongoláshoz, mert tényleg nagyon hideg lett, forró tea lélekmelegítőnek - mert hát be kell valljuk, forralt borral nem készültünk, és sorban készültek el a remekművek.

Kedves Látogatóinknak  köszönjük a zord időben való kitartást, Albert Attilának és Csuti Tibornak pedig szívből gratulálunk a fődíjhoz!

Mindannyiukat visszavárjuk jövőre is!

Varju András