Menteni, mutatni, részesévé lenni – konferencia a skanzenről

2015. július 24.
Címkék:

Képgaléria

Konferencia a Göcseji Falumúzeumban
Kaján Imre múzeumigazgató, Göcseji Múzeum
Tolvaj Márta alpolgármester Zalaegerszeg MJV
Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke
Dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Jerzi Ginalski igazgató, Skansens w Sanoku
Dr. Kerezsi Ágnes főmuzeológus, Néprajzi Múzeum
Tóth János igazgató, Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum
Dévényi Sándor alelnök, Magyar Művészeti Akadémia
Aranyos Sándor etnográfus, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Faár Tamara, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Kovács Zsuzsa etnográfus, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Marx Mária etnográfus, Göcseji Múzeum
Aranyos Sándor és Dr. Cseri Miklós
Dr. Cseri Miklós főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Varju András, Göcseji Falumúzeum
A konferencia programja

Korok és kultúrák találkozása a szabadtéri néprajzi gyűjteményekben címmel kétnapos konferencia zajlott a Göcseji Falumúzeumban. Az elsősorban a skanzen jövőjét tárgyaló szakmai találkozón 17 meghívott szakember tartott előadást; a témák között szerepelt a Göcseji Falumúzeum, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, valamint a Finnugor Néprajzi Park jövőjén túl a szabadtéri gyűjtemények lehetséges jövőbeni feladata/célja is.

A konferencia megrendezésének apropója az az elkövetkező 9-10 évet érintő, összesen több százmillió forint beruházással megvalósuló fejlesztés, ami a Göcseji Falumúzeumban zajlik 2024-ig. A meghívott előadók valamennyien a saját szakmai tapasztalataikkal, elképzeléseikkel járultak hozzá ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen a szabadtéri gyűjtemények szempontjából: miként lehet olyan fejlesztéseket véghezvinni egy (turisztikai célpontként is működő) skanzenben, amely a meglévő értékhez csak hozzátesz, de korszerű, látogatóbarát megoldásokkal nem vesz el sem a szakmai nívóból, sem a gyűjteményi értékből. Tolvaj Márta, zalaegerszegi alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a város két éve fenntartója a falumúzeumnak, céljuk, hogy a gyűjtemény élő faluként mind a szakmai igényeknek, mind a látogatói elvárásoknak megfeleljen.

Cseri Miklós, a Szentendrei Néprajzi Múzeum főigazgatója szerint a szabadtéri gyűjtemények megkérdőjelezhetetlenül nagy értéket képviselnek, ugyanakkor múzeumként zárványértékként kezelendők; mivel olyannyira zárt egységek, hogy a komplex múzeumfejlesztésen belül külön kell választani ezeket a gyűjteményeket. Azaz: a fejlesztések nem megkerülhetők, de integrálva, külön területen kell végrehajtani; a szabadtéri gyűjteményekből sem elvenni, sem azokhoz hozzátenni nem szabad.

Kaján Imre szerint a szakmai előadásokon elhangzottak megalapozhatják a Göcseji Falumúzeum fejlesztési irányát. Ezzel a korábbi gyakorlatot meghaladva az új fejlesztések eredményeképp létrehozott komplex néprajzi parkban a látogató már cselekvő részese lehet a Göcseji Falumúzeumban őrzött és bemutatott értékeknek – mondta az igazgató.