Messzire vittük a Göcseji ízek jó hírét!

2017. szeptember 12.

Képgaléria

Messzire vittük a Göcseji ízek jó hírét!

Első díjas lett a Göcseji kanászleves „A régi Magyarország Ízei” címet viselő, nagyszabású rendezvényen!

Örömmel tettünk eleget a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu felkérésének, mely arról szólt, hogy kínáljunk a vendégeknek egy különleges Göcseji ételt. Mentünk azért, mert szeretünk főzni, no meg, azért mert fájt kicsit, hogy a Nagyközönség eszébe, ha finom ételek kerülnek szóba, Göcsejről leginkább csak a prósza, és a dödölle jut észbe. Persze nálunk készül a legfinomabb ezekből is, de a falusi asztalra még nagyon sok rendkívüli étel kerülhet.

Ilyennek gondoltuk a kanász leves különleges helyi változatát. Túlzás nélkül – és büszkén! –állíthatjuk a „Göcseji makkoltató leves” smiley művésznévvel felruházott levesünk már az elkészítés első mozdulataitól az érdeklődés középpontjába került. Épphogy csak elkezdett szálingózni a piruló jó falusi parasztkolbász illata, már gyülekeztek is az érdeklődők. A recept azonnal, fogyni kezdett. Később, mikor a kolbász zsíron a zöldségek is pirulni kezdtek egyre többször hangzott el a kérdés: Mikorra lesz már kész???? A jó vargányát, csiperkét és a füstölt csülköt a kondérba téve már megállt benne a fakanál, további jó reklámot adva a lassan elkészülő levesünknek végül krumpli és igazi házi csipetke tette kerekké az íz világot.

A türelmetlenkedők örömére az ígért időpontra elkészültünk. A leves finomsága leginkább az étel fogyásában, és a jóllakott mosolyokban mérhető. Nos, nálunk gyorsabban sehol nem lett üres az üst, a recept mind elfogyott, és mosolyokban sem volt hiány smiley. Az utolsó adag kimérése után eszméltünk rá, hogy bizony nekünk még kóstoló sem maradt. De ez így van jól.

A látogatói fogadtatás után bizakodtunk benne, hogy a szakavatott zsűri sem hozhat más döntést, igen jól sikerült a Göcseji kanászleves! Büszkék vagyunk rá, hogy az Első díjat is kiérdemelte!

Megkeressük a megfelelő alkalmat, hogy a Göcseji Skanzen Kedves Vendégei is mielőbb megkóstolhassák!