Mesterek keze nyomán II.

2018. április 16.

Képgaléria

Felelősségteljes, és egyben felemelő munkán vagyunk túl. A Göcseji Skanzen fejlesztési projektje során ez az első alkalmon, amikor magunkban csettinthettünk egyet, s kitehettünk egy pipa jelet. Elkészült a felépítésre kerülő épületek felmérést összegző kiadványunk második kötete. Jó szívvel ajánljuk figyelmükbe!

A Göcseji Skanzen bővítésének egyik legfontosabb alappillére a bekerülő épületek kiválasztása volt. Olyanoké, amelyek méltók arra, hogy történeti szempontból a lehető legjobban reprezentálják az göcseji falvak egykor volt életét, folyamatosan változó világát. Ahogy ez a munka, úgy a kiszemelt épületek építészeti felmérése is különleges kihívás egy szabadtéri gyűjtemény életében. Olyan, amire bizony évtizedeket kellett várni. A lehetőségekkel élve több mint 15 épület - többek között a zalatárnoki pálinka főző, az Iborfián álló parasztpolgári porta, illetve a bödei nemesi kúria, vagy a kerettyei MAORT házak – kerültek felmérésre. A muzeológiai szempontból fontos adatgyűjtés mellett, több más oldalról nézve is érdekes lehetőségeket teremtett a munka. Amit itt, most feltétlenül kis szeretnék emelni, az a tudásátadás lehetősége.

Biztosak voltunk abban, hogy a göcseji népi építészet pusztuló értékeinek felmérése különleges tanulási lehetőségeket rejt magában. Olyan tudás megszerzésével kecsegtet, amelyhez hozzájutni – pláne kézzelfogható tapasztalat útján – mai hagyományos képzési keretek között nagyon nehezen lehet. Ha pedig komolyan gondoljuk, hogy a Göcseji Skanzen sok más mellett a helyi történeti tudás hiteles forrása is kell legyen, na akkor most jött el a nem mindennapi lehetőség minderre bizonyítékkal szolgálni!

Egy kezdeményezés csak akkor ér valamit, ha nyitott fülekre talál, és együttműködési szándékot generál. Őszintén szólva, abban nem voltunk teljesen biztosak, hogy az idén megszólított, középiskolai tanulmányait folytató korosztály vonzónak találja-e majd a közös munka lehetőségét. Örömmel mondhatom, alaptalanul aggódtunk! Sőt, nem csak kellemes, de a jövőre nézve is megnyugtató élményekkel gyarapodtunk! Vörös Judit tanárnő vezetésével olyan csapatot ismerhettünk meg, akik nem csak lelkesen, de a múlt iránti kellő alázattal, tudásszomjjal, és biztató szakmai alapokkal vetették magukat a munkába.

Sok víz „csalingál” le még az öreg Zalán mire végre nyugodtan vehetjük a mély levegőt a mondathoz: „A munka elvégeztetett”. Jön még addig bú meg derű, no és talán sok olyan jó érzést adó pillanat is, mint amilyet a Göcseji Skanzen új épületeinek felmérési munkái adtak!

A kiadvány digitális változata az alábbi linken érhető el:

https://view.joomag.com/mesterek-keze-nyom%C3%A1n-ii-mesterek-keze-nyom%...

Tartalmas lapozgatást kívánunk!

 

Varju András
osztályvezető