Sikeres volt a "DOLGOZVA TANULNI – TANULVA DOLGOZNI" projekt

2015. április 03.

Képgaléria

Sikeresen lezártuk a 2012 augusztusában elindított programunkat, amely 112 Zalaegerszegen tanuló középiskolás kreatív iparhoz szükséges alapkompetenciáit fejlesztette. A projekt az Új Széchenyi Terv keretében, 27 678 456 Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

A több korosztálynak tervezett múzeumpedagógiai foglalkozásokat négy közoktatási intézménnyel együttműködve valósítottuk meg. A foglalkozások témáját az intézmény gyűjteményi körének és kiállításainak egységeire építettük, ezen belül is kiemelten foglalkoztunk a népi építészettel, a hagyományos receptekkel és a gyógynövényismerettel. Korszerű oktatási módszereket alkalmaztunk, új foglalkoztatási formák keretében. Két kreatív területen, az építészetben és a kézművességben összesen négy kreatív kompetenciafejlesztő tematikájú foglalkozássorozatot valósítottunk meg két-két turnusban.

Az Építészet kreatív iparágat egy program érintette. Bemutattuk, s a Zrínyi Miklós Gimnázium diákjaival közösen kutattuk Zala épített környezetét és emblematikus adottságait, jellegzetességeit, továbbá a helyi védett értékeket. A Kézművesség iparág keretében három témában tartottunk foglalkozásokat. A tanulókkal megismertettük az adott kézművesség helyi hagyományait, jellemző jegyeit, területeit, funkcióját és fejlesztési lehetőségeit. A diákok előtt feltárultak a formaterve zés hagyományai, funkciója, gazdasági szerepe és esztétikai követelményei. A Hagyományos népi építési technológiák – Fazsindely- és zsúpfedések programon a Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközép- és Szakiskola, Sportiskola tanulói vettek részt. A Népi ételkészítés foglalkozásokon a Páterdombi Szakképző Iskola szakácstanulói a kézművesség kiemelkedő fontosságú területét, a hagyományos, növényi és állati eredetű alapanyagok feldolgozását és a hagyományosan népi jellegű ételek készítését sajátíthatták el. A Gyógynövényismeret – gyűjtés, termelés, felhasználás foglalkozássorozat résztvevői a Városi Középiskolai Kollégium lakói voltak.

A foglalkozások témáinak a minél érthetőbb bemutatáshoz segédanyagokat szereztünk be. A program során elkészült produktumok közzétételéhez fejlesztettük honlapunkat. A kreatív iparági kompetenciafejlesztéshez intézményi közszolgáltatási portfólió készült, majd a kreatív iparágak célcsoport felé való közvetítéséhez egyedi kiadványokat adtunk ki, kreatív iparági kompetenciamérést készítettünk, s projekt kiadványt tettünk közzé.

Az eltelt 26 hónapban 186 kompetenciafejlesztő foglalkozást tartottunk meg a 112 résztvevő zalaegerszegi tanuló számára, amely 3024 részvétellel emelte intézményünk látogatottságát.