Tiltott gyümölcs: Új szerepben a Zala-holtág őshonos halai!

2014. július 01.

Képgaléria

Tiltott gyümölcs: Új szerepben a Zala-holtág őshonos halai!
Öko horgásztábor
Öko horgásztábor
Öko horgásztábor
Öko horgásztábor
Öko horgásztábor
Öko horgásztábor

Különleges élmény várta az idei horgásztábor kisdiákjait a Göcseji Skanzenben.

Némi vacillálás után engedtünk a szabályszegő kérésnek, hogy lehetővé tennénk-e a horgászást a Hencz-Malom körüli Zala-Holtágban. 

Ellene szólt, hogy alapvetően tilos a horgászat az említett helyen. Másrészt volt okunk aggódni is. A tapasztalataink szerint – bár minden nehézség ellenére újra és újra erősödni akar - meglehetősen sérülékeny a holtág kis faunája. Veszélyben éreztük.

Mellette viszont, hogy jó két évvel ezelőtt elköteleztük magunkat amellett, hogy minden lehetőséget igyekszünk kihasználni arra, hogy a nálunk meglévő tudást és információt – különös tekintettel többek között az ökológiai szemléletformálás elősegítésére – közkinccsé tegyük. A horgásztábor – a klasszikus, hagyománytisztelő horgász lelkület mellett – kíváló, ráadásul divatos szóhasználattal élve kellően interaktív lehetőségnek is tűnt.

Végül mindannyiunk számára előnyös „üzletet” kötöttünk a tábort szervező Horgászegyesület vezetőivel. Először is eredeti elképzelésük szerint, a kifogott, s mindezt egészségesen átvészelő halak (nagyon ügyesek voltak a gyerekek, csak néhány apróhal szenvedte meg túlságosan a kiemelést) az élő Zala folyóban folytathatják életüket. Ezzel esélyt kaptak, hogy visszatérjenek hozzánkJ.

Másrészt ígéretet kaptunk arra, hogy a Göcseji Skanzen Zala-Holtág szakaszából még hiányzó, de ott valamikor őshonos halfajokból, számíthatunk a fauna önfenntartó megmaradásához szükséges mennyiségű halivadékra.

Végül, kell-e jobb bizonyíték a döntés helyességére annál, mikor látni a gyermekek arcán, hogy felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak, s a fel sem tett kérdése hiba nélkül fújják az öreg Zala őshonos halainak neveit?

Horgászni talán nem is, - hiszen Tilos! – de minden táborlakót Örömmel visszavárunk a Göcseji Skanzenbe!

Varju András