Új lehetőséget ajánlunk figyelmükbe a Göcseji Skanzenben!

2017. október 20.

Képgaléria

Kedves Szülők, Pedagógusok, Diákok!

Új lehetőséget ajánlunk figyelmükbe a Göcseji Skanzenben! Az autentikus göcseji környezet, a gyönyörű színekbe öltöző természet különleges lehetőséget kínál az ismeretszerzésre:

Történelem:
A Göcsejben, a szegek világában élő magyar emberek történelme a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A gyepüvédők leszármazottai apáról fiúra adták át egymásnak a boldoguláshoz szükséges tudást. A nehézségek közt megedződött, hitükhöz ragaszkodó ősök példája később évszázadokon keresztül segített, amikor nehéz idők jöttek Gondoljunk csak a török ellen küzdő végvári vitézekre, 1849. május 21-én Buda visszafoglalásakor az első sorokban harcoló honfitársainkra, vagy a m. kir. Zalaegerszegi 6. honvéd huszárezred „Az utolsó huszárroham”-ként emlegetett gorodoki drámájára. A hősök többsége olyan házakban élhetett, amilyenek a Göcseji Skanzenben várnak!

Környezetismeret:
Különleges sétára invitál a Göcseji Falumúzeumban a „Zöldösvény-Tanösvény”. Olyan lehetőséget kínál, melynek során a hagyományos göcseji falvakat körülvevő természetre, annak a mindennapi életet segítő értékeire hívja fel a figyelmet. Gondoljunk csak az épületek anyagául szolgáló tölgyesekre, az életet és energiát adó Zala folyóra, a rendkívüli fajtagazdagsággal bíró gyümölcsösökre. A séta figyelem arra is fordulhat, hogy mi minden tanulható el ma is az egykor élt parasztembertől. Hogyan lehet az egyszerű paraszti logika segítségével úgy élni, hogy a lehető legkevesebb kárt tegyük a gyönyörű göcseji környezetben.

Irodalom:
Nagyon különleges nyelvet beszélt a göcseji ember. Tudjuk-e ma mi is az a „lükü”, a „tolitu”, a „silinga”, a „csingó”? Nagyszüleink mindennapjainak részei voltak ezek. Aki újra megtanulja ezeket, biztos lehet benne, hogy bárhol jár a világban, ha magyar emberre talál, aki ismeri ezeket, biztos, hogy járt már nálunk, vagy ide valósi. Fantasztikus a göcseji népi hiedelem, a népmese világa. Hol máshol lehetne autentikusabb környezetben rácsodálkozni ezekre, mint a Göcseji Falumúzeumban!

Rajz:
Itt van az ősz, és megint szép! Csodálatos színekbe öltözik ilyenkor a természet. Rajzlapra kívánkozik. A Göcseji Falumúzeumban tett séta biztosan alkotásra inspirál!

Ha szívesen mozdulnának ki a tantermek adta keretek közül, örömmel biztosítunk lehetőséget különleges tanórák, szakköri foglalkozások megtartására!

A helyszín biztosítás díja 500.-Ft/fő (Cserépkályha melegét biztosítjuk a foglalkoztató házunkban.) A Tankerületi Központok a hozzájuk benyújtott kérelem alapján a díjat átvállalhatják!

Különleges őszi akciónk keretében azoknak az osztályoknak, amelyek segítenek nekünk az őszi falevél gyűjtésben, a lehetőséget díjtalanul kínáljuk! Közöttük sorsolást tartunk, a győztes osztály ingyenesen tekintheti meg a Göcseji Múzeumban bemutatásra kerülő Seuso kiállítást!

Érdeklődni, időpontot foglalni a következő elérhetőségeken lehet:

Csatolt fájl