Valami régi, valami új

2015. december 08.

Képgaléria

A szabadtéri gyűjtemények életében máshogy múlik az idő, mint a klasszikus kiállításoknál. Valahogy méltóságteljesebben, lassabban, és természetesen sokkal nagyobb mértékben az időjárástól függően. Míg a fedett tárlatok télen-nyáron pezsgő élet helyszínei, a falumúzeum télen sokkal csendesebbé válik. Fantasztikus a lombszőnyegen sétálni, és nézni, ahogy a természet megpihen: érezhetően más az atmoszféra, mint a városban. Ha csak ennyi volna az üzenete ennek a majd’ ötven éves skanzennek, az sem lenne kevés: lassíts, végy levegőt!

Pedig ennél sokkal több.

Valamennyiünk öröksége a gyűjtemény is: nem csak a házak, a tárgyak, de mindaz, ami a házakban és a tárgyakkal t ö r t é n t. A praktikusan megmunkált berendezése szobának, kamrának, istállónak. A fából, lenből, szalmából, vesszőből, agyagból k é z z e l készült tárgyak hangulata. Látni, ahogy múlik az idő, és tudni: mindannyiunké telik.

A Göcseji Falumúzeumban is elmúlt egy újabb év. Számtalan jó hangulatú program, sokakat mozgató rendezvény színesítette ezt az esztendőt, amelyet átszőtt az alma-kultusz, hiszen idén az alma volt a főszereplőnk. Az Alma éve a régi fajtákra és a hagyományokra, a közösség fontosságára, a fiatalokra, a kultúrára, a humorra, és a barátokra, a kreativitásra is felhívta a figyelmet. A következő lesz az utolsó év, amelyben még a skanzen az eredeti, nyitás-kori állapotban látható, hiszen a 2016-os évben rendkívüli fejlesztések kezdődnek a gyűjtemény körül - ez a beruházás folytatja a Szentmihályi Imre által megkezdett „leletmentést”, hiszen a gyűjtemény újabb korszakok tárgyi emlékeivel gyarapodik, de választ ad a legújabb kor látogatói igényeinek változásaira is. Ebben a pillanatban csak sejtjük, hogy jövő karácsonykor hol fog tartani a Göcseji Falumúzeum… De addig is: Áldott ünnepet kívánunk Mindenkinek, találkozzunk jövőre is!

Ui.: A skanzen sétáló-jeggyel télen is látogatható. Tudunk újat mutatni – a régi mellett! :)