Foglalkozás típusa: Témanap

További típusok:

Célcsoport: Óvodások, Alsósok, Felsősök, Középiskolások

Manapság már nem csak azt nehéz elképzelnünk, hogy milyen áram, gáz, és a vezetékes víz komfortja nélkül élni, de egy-egy család önellátó gazdálkodása is különlegességnek számít. A Göcseji Falumúzeum „Zöld ösvényén” a múlt ezen emlékei és hagyományai mellett a mai értékeket is bemutatja. 

Egy nap a dédinél - házimunkák
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Egy rövid séta végén érkezünk Dédi házához, mivel sok a dolga, elkél egy kis segítség. Miután átöltöztünk, segítünk kitakarítani a tisztaszobát, a konyhát, a fiúk pedig a ház körül tüsténkednek, etetik az állatokat. Munka után jól esik a finom kemencében sült lángos.

Ostromoljunk várat
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

A török meg akarja támadni Rezi várát. A várat meg kell erősíteni, fegyvereket kell készíteni, meg kell szervezni a vár védelmét. A törökök ugyancsak készülődnek a vár ostromára. 

Sírrablók nyomában
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

A régész mesél egy történetet, mely szerint ásatás során megtaláltak egy réges-régi sírt. Izgalommal tárták fel, mikor kiderült, sírrablók már megelőzték őket. A történet megelevenedik, a gyerekek tárhatják fel a titokzatos leleteket, és meg találhatják a nyomravezető tárgyat.

„ A Vándorfazekas”
Célcsoport: Óvodások, Alsósok

Vándorfazekasság a gelencsérek földjén. A fazekasportékák bemutatása, értékesítés szemléltetése vásári mondókák segítségével. A mesterség bemutatása, mesterfogások alapjainak megismerése, a kézműves foglalkozás során korongozás, használati tárgyak készítése. Az elkészült tárgyakat kiégetés után a gyerekek hazavihetik.