Múzeumpedagógiai kínálatunk

Deák Ferenc nyomában

A nap során a gyerekek helytörténész vezetésével eljutnak Deák Ferenc zalai 51 évének színhelyeire, Söjtörre szülőházába, Pusztaszentlászlóra, ahol sok időt töltött híres vendégei társaságában, Kehidára, ahol élete nagy részét töltötte, a zalaszentgróti Batthyány kastélyba. Megismerhetik emberi tulajdonságait, a hozzá fűződő anekdotákat. 

Rendelhető

A  Göcseji Falumúzeumban a tanév során lehetőséget biztosítunk egész napos programok igénybevételére, pl.:Gyermeknap, Madarak és fák napja, Iskola nap, osztálykirándulások.

Előzetes egyeztetés alapján.

Rendelhető
Mesélnek a régészek

A láthatatlan Egerszeg vár körbejárása virtuálisan és a valóságban. Utazás Zalavárra, a Hadrianusnak emelt templomromjainak megtekintése régész vezetésével.

A Kis-Balaton bemutatóház tárlatainak segítségével bepillantást nyerünk a karoling-kori gazdasági épület feltárásába, a makettek és grafikák a várat és a bazilikát, a dioráma Kis-Balaton víz alatti világát mutatják be.

Rendelhető
Templomok és kolostorok, a középkori vallásosság színterei

A foglalkozás során különféle egyházi épületeket tekintünk meg, csoportosítjuk, elkülönítjük a világi hívek számára épült templomokat a szerzeteseknek szánt kolostoroktól. Andráshidán megtekintjük a román stílusú plébániatemplomot, Jákon a nemzetközi jelentőségű kolostortemplom után megnézzük a kis méretű rotundát.

Rendelhető
Túra a Rezi várba

A „Központok a Zala mentén” kiállításban a középkort bemutató rész megtekintése, a Rezi vár virtuális rekonstrukciója, védművek „építése”. Utazás Rezibe, ahol egy 5 km-s túrával feljutunk Rezi várába. Régész segítségével hallhatjuk a vár történetét, az ásatások során feltárt érdekességeket.

Rendelhető

Egy nap a dédinél - házimunkák

Egy rövid séta végén érkezünk Dédi házához, mivel sok a dolga, elkél egy kis segítség. Miután átöltöztünk, segítünk kitakarítani a tisztaszobát, a konyhát, a fiúk pedig a ház körül tüsténkednek, etetik az állatokat. Munka után jól esik a finom kemencében sült lángos.

Rendelhető
Ostromoljunk várat

A török meg akarja támadni Rezi várát. A várat meg kell erősíteni, fegyvereket kell készíteni, meg kell szervezni a vár védelmét. A törökök ugyancsak készülődnek a vár ostromára. 

Rendelhető
Sírrablók nyomában

A régész mesél egy történetet, mely szerint ásatás során megtaláltak egy réges-régi sírt. Izgalommal tárták fel, mikor kiderült, sírrablók már megelőzték őket. A történet megelevenedik, a gyerekek tárhatják fel a titokzatos leleteket, és meg találhatják a nyomravezető tárgyat.

Rendelhető

Manapság már nem csak azt nehéz elképzelnünk, hogy milyen áram, gáz, és a vezetékes víz komfortja nélkül élni, de egy-egy család önellátó gazdálkodása is különlegességnek számít. A Göcseji Falumúzeum „Zöld ösvényén” a múlt ezen emlékei és hagyományai mellett a mai értékeket is bemutatja. 

Rendelhető
„ A Vándorfazekas”

Vándorfazekasság a gelencsérek földjén. A fazekasportékák bemutatása, értékesítés szemléltetése vásári mondókák segítségével. A mesterség bemutatása, mesterfogások alapjainak megismerése, a kézműves foglalkozás során korongozás, használati tárgyak készítése. Az elkészült tárgyakat kiégetés után a gyerekek hazavihetik.

Rendelhető