Népek kultúrája – nemzetek asztala

Rendezvény dátum:
2015. május 30., 10:00 - 16:00

Borscs, pirog – és megannyi más. Ízek, és kultúrák találkozása a Göcseji Skanzenben

A lengyel, a mongol, az orosz és az ukrán konyha hagyományos ételei kerülnek asztalra május 30-án, szombaton a Göcseji Falumúzeumban, a gasztronómiai napon kulturális programokkal, kiállítással is várjuk az érdeklődőket. A fesztivál házigazdái a Zalában letelepült, távolabbi országokból érkezett emberek és családok, segítségükkel a látogatók bepillanthatnak más nemzetek kultúrájának, életének sokszínűségébe.

S hogy konkrétan milyen ételeket kóstolhat, aki ellátogat a Göcseji Falumúzeumba május 30-án? A lengyelek például a Göcseji Alma Évéhez kapcsolódva – kelkáposztás almasalátával készülnek, a mongolok marhahúsból készítenek speciális húsgombócot, az ukránok borscs levest főznek, az oroszok pedig káposztával töltött pirogot sütnek.

Az elkészült étkek a kora délutáni órákban kerülnek a nemzetek asztalára, ekkora már kisülnek a kenyérlángosok is a falumúzeum kemencéiben. A nemzeti ételeket egy órán át megkóstolni, a szamovárban viszont egésznap lesz frissen főzött, meleg tea.

A programot kirakodó vásár, kézműves munkabemutatók színesítik. Fellép a tótszentmártoni Kulturális Egyesület Vegyeskórusa és a fesztivál vendége lesz Alexander Horsch is, aki a régi hangszereket – például a tilinkót, a csontfuvolát, azaz a lulukot, és a fifiket – szólaltatja meg. Délután ötkor színpadra lép a Kakaó zenekar is.

A Zalacsébi fatemplomban a budapesti Lengyel Kulturális Intézet anyagából nyílik kiállítás. A tizenöt tablóra, molinóra felkasírozott installáció szinte teljes egészében átfogja a lengyel kortárs művészetet. A lengyel kultúrát bemutató a kiállítás egy hónapon át tekinthető meg a Göcseji Falumúzeumban.

Program:

10.00-18.00 "A kortárs lengyel kultúra" c. kiállítás a Zalacsébi fatemplomban, Kézműves játszóház, könyvvásár, kirakodóvásár, kézműves munkabemutató

14.00-15.00 Ételkóstoló (francia, mongol, orosz, ukrán konyha)

15.00- 15.20 Kulturális Egyesület Vegyeskórusa Tótszentmárton

15.30- 16.00 Alexander Horsch hangszerbemutatója

17.00 Kakaó együttes koncertje

Vendéglátás: Jánkahegyi Gyuri Csárda

 

Belépőjegyek a pénztárban válthatók.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!