A molnárszegi fődiördög

2021. július 29.

Képgaléria

Az öreg malom boldogsága, A csodapatkó, Az ürögi ajtó, A dikó -, hogy csak néhány mesecímet említsünk abból a palettából, amelyet Balaton László múzeumőr kollégánk írt az elmúlt időszakban. Ez alkalommal valamivel ijesztőbb figurához nyúlt, a magyar hiedelemvilág göcseji alakjához, a földi ördöghöz. A gyerekrajzokkal illusztrált kötetet a minap mutattuk be a Göcseji Falumúzeumban.

A kiadvány a sorban a harmadik, amely Balaton László nevéhez fűzödik. Legelső kötete az Az öreg malom boldogsága tizenkét, néprajzi ismereteket közvetítő mesét tartalmaz, végigkövetve a skanzen portáit és az év hónapjait, ezt követte a Göcseji ősz című kifestő- és foglalkoztató füzet, most pedig a képzeletben Molnárszegen játszódó tizenegy mesét egy kötetbe tömörítő könyv látott napvilágot, amely A molnárszegi fődiördög címet kapta.

A művet a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület adta ki. Az első nyomtatás példányai pillanatok alatt elkeltek, jelenleg az igények felmérése zajlik, és második kiadást ígérnek a szervezők.