A skanzen, az inspiráló helyszín

2020. március 18.

Képgaléria

Egy kedves diáklány - aki gyakori látogatója szabadtéri néprajzi gyűjteményünknek, a Göcseji Falumúzeumnak - levelet írt a Göcseji Múzeum munkatársainak. Németh Szandra nem csupán sétálni szeret a skanzenben és az éppen aktuális rendezvényen jól szórakozni, hanem az ott megtalált végtelen nyugalom, a szabadtéri kiállítótérben látott tárgyak és motívumok inspirálták is őt. 

"Gyakran ellátogatok a múzeumba, s mindig elragad a tisztaság, a nyugalom, a dolgozók udvariassága, s tisztelete a hagyományok, a kultúra iránt...
A levél másik célja az volt, hogy megmutathassam valakinek a több éven keresztül tartó munkámat. A kiállításon látott kézimunkák mindig elragadtak, ezért eldöntöttem, hogy én is megpróbálok egyet elkészíteni saját kezűleg. A koncepció az volt, hogy egy modernebb ágyneműt tudjak elkészíteni régi minták felhasználásával... A Deák Ferenc Megyei Könyvtárban találtam zalai mintákat, de nem nagyon értettem a dologhoz. Végül szabadon engedtem a fantáziámat, s a legegyszerűbb motívumot használtam fel, amit egy mézeskalács-díszítő eseményen láttam."

Igazán kedves a szívünknek, ha ilyen típusú levelet kapunk látogatóinktól, főleg ha érezzük, motiválni is tudjuk a fiatalabb generáció tagjait. Németh Szandrának őszintén gratulálunk az alkotásához, a népi kultúra csodásan megmutatkozik a tervezett ágynemű mintáin. Az ügyesen kivitelezett használati tárgyhoz sok örömet kívánunk!