Állati jövés-menés

2013. december 06.

Képgaléria

Állati jövés-menés
Cigája jerkék
Csak bátortalanul megjegyzem. Nincs még nevem! Beszéljük meg!
Egy jó fotóhoz így kell beállni!
Én is akarok, én is én is!
Gyere, nézzük meg mi is, kiféle szerzetek jöttek!
Legyen jó sorod Bazsi!
Mi itt szépen megleszünk!
Nem úgy, mutatom, így!
Nézz, mélyen a szemembe!
Racka és Cigája jerke. Most akkor melyik, melyik
Racka kos és jerke

Új lakók a Skanzenben!

Örömmel adtuk hírül október elején, hogy kis csacsi született a Göcseji Falumúzeumban. Egyidejűleg segítséget kértünk abban, hogy „Bazsi” szamarunknak új helyet találjunk, és hírül adtuk azt is, hogy szívesen fogadnánk be racka juhaink mellé - errefelé őshonosnak számító - cikta, vagy cigája fajtájú társakat.

Az igazság az, hogy „Bazsi” nem különösebben örült a karámba érkezett ifjú vetélytársnak - Hoppá, még neve sincs! -  és egyre nagyobb aggodalomra adott okot hogy a viszony nem tűnt felhőtlennek. Szerencsére a vártnál sokkal gyorsabban érkezett a segítség!

Kóródi János, a „Zabolázó Hottói Lovasudvar” vezetője régi barátja a múzeumnak. Ráadásul régóta vissza-visszatérő gondolatként bukkant elő, hogy a sok jó ló között a karámban elférne nála egy szamár is. Hát legyen! Úgy gondoltuk, mivel a tartás terhe ezentúl nem a mi vállunkat nyomja, úgy tisztességes, ha Bazsinak az ára, most csak a szállítás gondja lesz. A megállapodást, gyorsan követték a tettek, így „Bazsi” napjai lassan egy hete új, és nagyon szép környezetben telnek Hottón. Remek érzés jó helyen tudni. Szép hosszú életet kívánunk neki!

A sok jó ember között, a Göcseji is az a fajta, melyik, ha kap valamit, egyből adni is szeretne. Valószínű, Kóródi János is így lehetett ezzel, mert kis idő múlva meg lett a két cigája birkánk is!

Még fel sem ocsúdtunk az örömből, hogy a csacsi létszám újra rendben van, jött a hír, hogy a szomszéd karám lakóinak máris létszámbővülésre kell felkészülnie!  Purger Zoltán Nagylengyelben élő gazdálkodó tart az őshonos birka fajtából. Köszönet érte, hogy péntek óta a Göcseji Falumúzeumban éli napjait közülük kettő!

Azon igyekszünk, hogy lehetőségeinket a lehető legjobban kihasználva, mind többet tudjunk megmutatni abból, ami régi Göcsejből ránk maradt, és amit igenis érdemes tovább őrizni. Jó hogy egyre többen vannak, akik tesznek is érte.

Kóródi János, Purger Zoltán, Köszönet érte!

Varju András

u. i.

Aki kíváncsi, mi a különbség a racka, és a cigája birka között, jöjjön és nézze meg! A Göcseji Falumúzeum Sétáló jeggyel keddtől szombatig látogatható!

Szeretettel visszavárjuk!