Először is kell egy hely. Ez már megvan, Zalaegerszeg. És persze a Falumúzeum.

2016. január 22.

Képgaléria

Először is kell egy hely. Ez már megvan, Zalaegerszeg. És persze a Falumúzeum.
Borostyán_I.
Borostyán_II.
Borostyán_III.
Rózsa télen
Vadrózsa_I.
Vadrózsa_II.
Vadrózsa_III.

Ott pedig a szép göcseji virágoskertekbe kell sok virág. És kell közé egy különleges. „A” mi virágunk. No de melyik is? Minden előtt a legfontosabb, hogy legyen csodaszép. Más szóba sem jöhet. Emellett jó volna, ha szorosan kötődne Egerszeghez, és persze a göcseji falvakban is magától értetődően otthon érezné magát.

A Skanzen elé kilépve, az új úton érdemes elnézni a városközpont felé. Van valami felemelő abban, ahogy az út végén, feltűnik a Nagytemplom két tornya, és úgy látszik, mintha az a Mindszenty térbe torkollana. Talán azért, mert Mária Magdolna szándékozik épp segítséget adni a virágot választásban?

A jelenleg használatos – központi szereplőként Templomunk védőszentjét ábrázoló  - város címeren nincs virág.  Azonban ez nem volt mindig így. Holub József az 1960. évben - 205-210. oldal - és Halász Imre 1982-ben kelt közlése -  415-422 oldal - is mutat olyan városi címeres pecsétnyomatokat, melyeken még láthatóak növények. Bár azok meghatározására egyik író sem vállalkozott. Nagyon nem kérhetjük számon rajtuk, hiszen ez még botanikusnak is fejtörést okozna!

Mária Magdolna attribútumaiként több növény is megjelenhet. Gondoljunk csak El Greco remekművén a Borostyán ágra, vagy a Fra Angelico Jézus és Bűnbánó Szt. Mária Magdolna találkozását ábrázoló freskóján - a feltámadásra utaló - középen elhelyezett pálmára. Ez utóbbi biztosan nem lesz a „mi virágunk”, és a borostyán sem igazán tűnik alkalmasnak. Bár üde zöld színeivel, szép termésével talán épp most mutatja legszebb arcát.

Közelebb vihet viszont a jó választáshoz az 1929-től használt címer, és az akkor még  Pehm József néven ismert későbbi Mindszenty bíboros akarata szerint módosított változat, valószínűleg 1929-ből -  421. oldal - .

Mária Magdolna attribútumaként feltűnik még a vadrózsa is. A korábban említett városcímer-pecsétek vésetei ráadásul talán ehhez a növényhez hasonlítanak leginkább! A nemes rózsa számtalan formában van jelen a művészetekben. Viszont vad testvére is kitüntetett jelentéssel bír.

Ezért is jó választásnak tűnik az egyszerűségében szép növény. Ráadásul a terméséből készült finomságok is megérnek egy misét :).

Viszont a meggondolatlanság szimbólumaként is feltűnik, ezért mi most nem esnénk ebbe a hibába!

Kérjük Kedves látogatóinkat, segítsenek dönteni! Facebook oldalunkon várjuk észrevételeiket!