Élővé tenni a skanzent

2018. szeptember 17.
Címkék:

Képgaléria

Kaján Imre (Göcseji Múzeum, múzeumigazgató)
Tolvaj Márta (Zalaegerszeg MJ Város, alpolgármester)
Fekete György (Magyar Művészeti Akadémia, elnök)
Fekete György (Magyar Művészeti Akadémia, elnök)
Faár Tamara (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, osztályvezető)
Kertész Péter (Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, ügyvezető igazgató)
Tamara Muhič (Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan – Murska Sobota/Muraszombat, projekt koordinátor)
Tóth János (Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, múzeumigazgató)
Szabó Sarolta (Sóstói Múzeumfalu, múzeumigazgató)
Varju András (Göcseji Falumúzeum, osztályvezető)
Marx Mária (Göcseji Múzeum, etnográfus főmuzeológus)
Szemerey Tamás (Magyar Famíves Céh, faipari mérnők, fa-bútor restaurátor művész)
Sebastian Szaktilla (Deutsche Bundesstiftung, projektpartner)
Kiss Nóra (Thúry György Múzeum, néprajzos-segédmuzeológus)
Markó József (Magyar Famíves Céh)

A falumúzeum a közeljövőben kezdődő átépítése apropóján a tartalomfejlesztés lehetőségeiről tartottunk kétnapos konferenciát a Göcseji Skanzenben. A bevezetőben Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia örökös tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott, hogy a múltat az élő népművészettel együtt kell fenntartani. Ő abban hisz, hogy annak a falumúzeumnak lesz jövője, amelyik az élő népművészetet is támogatja. Örömét fejezte ki továbbá, hogy nincs a világon még egy olyan ország, amely a területéhez képest ilyen nagy számú szabadtéri néprajzi gyűjteményt tud felmutatni.

A város nevében Tolvaj Márta alpolgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit. Beszédében kiemelte: a magyar népi hagyomány és a göcseji örökség évszázadokon át csiszolódott és igazi kinccsé vált. Szerinte nem mi őrizzük a néphagyományt, hanem az őriz minket.

A szakmai összejövetelen többek közt a szlovéniai Battyánfalva várkastély, a nyíregyházi sóstói múzeumfalu, a szentendrei néprajzi múzeum és az ópusztaszeri történeti emlékpark munkatársai osztották meg tapasztalataikat. Sok példát és elképzelést hallhattunk, hogyan lehet élővé varázsolni a szabadtéri kiállítóhelyeket, hiszen elismerjük, a statikus szemlélet már a múlté. Egyre több szakember részéről fogalmazódott meg a cél: a látogatót minél jobban bevonni, részesévé tenni az eseményeknek, így miközben élmény éri, értékes ismereteket szerez.

Nagyszerű példát hallhattunk Faár Tamarától, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum osztályvezetőjétől. Élő történelem – élő interpretáció címmel két (részben) valós történetbe vonják be a közönséget. Az egyik igaz családtörténeten alapuló játék egy vándorszínésznő életén keresztül mutatja be az adott kor, pontosan 1906 eseményeit, szokásait, viseletét, s a dramaturgia is az adott terület adottságaihoz igazodik. Monológokat, dialógusokat, több szereplős jeleneteket hallhatnak a látogatók, miközben ők is szinte észrevétlenül a darab részeseivé válnak. Kárpáthy Szidónia vándorszínésznő személye így nem csak a településen élőket, de a mai kor emberét is elvarázsolja.

https://www.youtube.com/watch?v=KfKKsoeuhvc

Kertész Pétertől, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetőjétől sok érdekes információt kaptunk a mezőgazdasági gépgyűjteményük restaurálásáról, amit még évtizedekkel ezelőtt a térség kultúrájáért felelős megyei tanácselnöke kezdett gyűjteni. A 22 darabos gyűjtemény megmentéséről szóló hol humoros, hol szomorú történet végül meglelte végső helyét és a szakemberek megpróbálják múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével bemutatni a jelenkor gyermekeinek a régmúlt gépeinek nagyszerűségét.

Tamara Muhic, a szlovén „Back in the day” projekt koordinátora a konferencia résztvevőinek bemutatta a rakicani várkastély jelenlegi helyzetét, a programjaikat, miközben kitért a Göcseji Falumúzeummal közös projektünkre is, amelynek fő célja a tudásbővítés, a szakmai ismeretátadás és egy közeljövőben épülő égetőkemence létesítése.

Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója arról az egyedülálló múzeumegyüttesről és összefonódott közös történelemről beszélt, ami összeköti a két szabadtéri múzeumot: a Göcseji Falumúzeumot és a szomszédos olajipari múzeumot.

A Sóstói Múzeumfalut a létesítmény igazgatónője, Szabó Sarolta mutatta be. Az 1970-ben alapított szabadtéri múzeumnak is sok ötletre és újító merészségre van szüksége ahhoz, hogy a kor emberének az érdeklődését fenntartsa.

A programot másnap Marx Mária, a Göcseji Múzeum etnográfusa folytatta, aki egy kisnemesi kúria berendezésének történetét mesélte el, Szemerey Tamás fa-bútor restaurátor művész a mesterség szépségéről és nehézségéről beszélt, Sebastian Szaktilla a Göcseji Skanzen egy jövőbeni lehetséges projektbe avatta be a közönséget, egy mintagazdaság létesítésének részleteibe. Kiss Nóra, a Thúry György Múzeum néprajzosa a zalai MAORT-lakásokról osztott meg sok érdekes információt. Egy merőben más, az 1940-es években Magyarországon még nem látott amerikai építkezési szokásokat meghonosító házakat, lakásokat mutatott be a szakembereknek. A konferenciát Markó József kerékgyártó zárta, akitől megtudtuk, mire való a füles véső, a bokázó gyalu és a hátaló körző. Láttuk, hogy a hintógyalu sokkal díszesebb szerszám, mint az egyszerűbb gyalutársai. Tőle tanultuk meg, hogy az első kerék mindig tíz küllős, a hátsó pedig tizenkettő és a kerékgyártás csakis pontos, mesteri munka lehet.

Sok értékes előadás, ötletgazdag megoldások és jövőbeni elképzelések. Ezzel az összegzéssel zártuk a kétnapos konferenciát, s azzal az ígérettel, hogy jövőre egy új témával ismét találkozunk.