Fűszertérkép - új kiadvánnyal gyarapodott a Göcseji Skanzen!

2015. április 15.
Címkék:

Képgaléria

Metélő hagyma
Fűszertérkép
Fűszertérkép
Citromfű
Fekete áfonya
Kakukkfű
Kamilla
Kövirózsa - Fülvirág
Levendula
Menta
Menta
Rozmaring
Szurokfű
Zsálya

A magyar nyelv és zene az évszázados nyomás ellenére jelentősen különbözik szomszédinkétól, bármerre is tekintünk körbe. Gyakran, és persze örömmel hallhatjuk idegen ajkú barátainktól, hogy milyen más, milyen izgalmas. Azt is mondják, hogy megszólalásunk, muzsikánk hangja olyan, mintha tele lenne finom fűszerekkel.

Ugyanez igaz persze az ételeinkre is, hiszen az egyik legtöbb fűszert használó konyha a miénk. A Göcseji gasztronómiáról nem is beszélve! No, nem azért, mert szoros kapcsolatot ápolt volna a világhíres keleti fűszertermelő vidékekkel, hiszen köztudott, hogy sokáig nagyon zárt világ volt a miénk. Sokkal inkább azért, mert a természetközeli életmód hamar megmutatta az itt élők számára a környezetben rejlő rendkívüli gazdagságot. Elég volt csak mélyeket szippantani a rétek, legelők, erdők kristálytiszta levegőjéből! A finomabbnál finomabb illatok már szinte húzták is magukkal a keresgélőt, a legkülönbözőbb gyógy-, vagy fűszernövények megtalálására. Azután a göcseji emberre jellemző állandó kíváncsiság, a sok megszerzett tapasztalat csokorba gyűjtötte a kincset érő titkokat. Azokat, amelyek olyan jellegzetes ízvilággal teszik egyedülállóvá a göcseji konyha ételeit.

Fűszertérképünkkel egy út első lépéseinek megtételére hívjuk. Egy sétára, amelyik minden figyelmes érdeklődőnek megmutatja, aztán a kellő tapasztalat megszerzése után majd kézbe is adhatja a kis növényeket. Azokat, amelyek a varázslatos ízek titkait rejtik.

Kalandra fel!

Jász Bélának a növényismereti szaktudást, Tóth Norbertnek leginkább a jóízlést, Gombos Zsófinak pedig a művészi igényű rajzokat köszönjük!

Varju András