Göcseji Kalandpark – Mi is az?

2015. szeptember 09.

Képgaléria

Gyermek-barát napóra
Gyermek-barát napóra
Gyermek-barát napóra
Gyermek-barát napóra

Kétségkívül ebben a szóösszetételben új és egyedi fogalom. Ennek okán természetesen fel vet kérdéseket, és kelt az érdeklődőkben érzéseket és ellenérzéseket is persze. Ezek miatt fontos talán tisztázni mit is gondolunk mögé a Göcseji Falumúzeum fejlesztése kapcsán.

Biztosan nem jelenti, az egyébként oly divatos erdei kalandparkot. No, nem azért mintha az nem volna kiváló kikapcsolódási forma – mikor gyermekeim kisebbek voltak csüngtem én fent a fák tetején nem egyszer, és bizony amellett hogy a kölkök imádták, nekem bizony leginkább csak izomlázat adott.

Semmiképpen sem, az EU-komfort játszóterek egyébként kétségkívül gyermek-, de leginkább szülő-barát élményét. Talán nem nagy baj, de elég távol érezzük ezt is a Skanzen hangulatától.

Sokkal inkább jelenti viszont azt a játékélményt, amit a természetes környezet önmagában, vagy kisebb átalakításokkal nyújtani képes. Vissza szeretnénk adni valamennyit a felfedezés öröméből, amit a tömeggyártott játékok megjelenése előtti időkben a gyermeki játék magában hordott, különösen faluhelyen. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra is, hogy mi minden megtanulható az agyonbonyolított segédeszközök nélkül is a világról – akár az idő múlásáról, az aranymetszés szabályairól, vagy éppen a gravitációról –. Különleges kihívást jelenthet, ha mindehhez csak nagyapáink tapasztalatait, játékélményeit szeretnénk alapul venni. No meg az is, hogyan lehet mindezt tényleg érdekessé tenni az Y-, illetve az azt követő generációk számára.

Hogy mindez ne legyen üres fecsegés, kedvcsinálóként had mutassunk egy egyszerű példát! A halmegfigyelő állomásunk és a madár-les szomszédságában elkészült gyermek-barát napóránk! Minden alkatrészét a természet adta, így a ráfordított időn kívül nem került semmibe :-)!

Van még elég időnk jól kitalálni milyen is legyen a Göcseji Kalandpark, szívesen fogadjuk a jó ötleteket!

Szeretettel visszavárjuk Önöket a Göcseji Falumúzeumba!

Varju András