Húsvéthétfő a skanzenben

2019. április 23.
Címkék:

Képgaléria

Húsvéthétfő délután vidám és sokszínű programmal vártuk a közönséget a Göcseji Skanzenbe. A szervezéshez a Zalaegerszegi Tájfutó Club, az Egerszeg Rádió 95.1 és a Zalaegerszegi Televízió is hozzájárult. A kollégák közel ezer csokitojást - pontosan 951 darabot - szállítottak a helyszínre, s a falumúzeum munkatársai elrejtették az édességeket a skanzen területén. Több száz család és baráti társaság érkezett a tojáskereső programra, lelkesen kutatták kicsik és nagyok a fűben, fa odvában, tájházak ablakában, a pajtában rejtőzködő csokitojásokat.

A hosszú böjti tilalom után húsvétvasárnap és -hétfőn már lehet táncolni, így két bravúros produkcióval lepett meg mindenkit a Bajnóca Gyermektánccsoport. Rácz Petra néptáncoktató vezényletével vidám tavaszi, a húsvéti hagyományokat felelevenítő táncokat mutattak be a gyerekek a zalacsébi fatemplom előtt. Sőt, a tánc után a sokak által kedvelt népszokást, a locsolkodást is bemutatták a gyerekek a közönségnek. Hangosan szólt a "Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam..." kezdetű versike, ami után vödör vízzel és szikvízzel öntözték meg a fiúk a lányokat. 

A nyáriasan meleg áprilisi napon nyuszimustra várta a gyerekeket a kávási ház udvarán, ahol törpe- és házinyulakat simogathattak és etethettek. A kézműves kuckóban, a szatócsbolt közelében húsvéti nyulat és bárányt készítettek az ügyes kezű lányok és fiúk fakorongból, színes szalaggal átkötött csuhényuszikat alkottak és húsvéti tojásrajzokat színeztek.

A csaknem ezerháromszáz vendég igazi kellemes napsütéses időben élvezhette az ünnepnapok utolsó délutánját, s azokban az órákban mindenki érezte: jó együtt lenni ebben a csodás környezetben és együtt átélni a húsvéti népszokásokat!