Kenyérfesztivál, nyárutó

2016. augusztus 12.

Képgaléria

A Magyarok Kenyere

A Göcseji Falumúzeum idén is remek rendezvénnyel, és az Új Kenyér Ünnepéhez kötődő programokkal várja a Látogatókat. A szabadtéri gyűjteményben a nyárzáró ezúttal is a Magyarok Kenyerének megszegésével indul. A kezdeményezés, hogy az ország minden tájáról gabonát gyűjtenek, és megsütik belőle az Ország Kenyerét, illetve az összegyűlt mennyiségből a rászoruló gyerekeknek sütnek kenyeret, 2011-ben indult el, s egyre négyszerűbb. Míg kezdetben 1 tonna búza gyűlt össze erre a célra, tavaly már 400 tonnával gazdálkodhatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Augusztus 20-ig egyébként Zala megyében három helyen is le lehet adni még a gabonát, erről bővebben itt található információ. 

Zala megyében eddig 13 tonna gabona gyűlt össze, ez 12500 kilogramm kenyér megsütéséhez elegendő. A zalai kenyeret a Korona Pékség süti, amely 5 órás kovásszal és parajdi sóval készül - ezt fogja megszegni a falumúzeumi ünnepségen Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. 
A programok között különleges a hőlégballonozás lehetősége, amelyet a szerencsés belépőjegyvásárlók ingyen próbálhatnak ki - és fontos a véradás, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete arra kér mindenkit, hogy aki teheti segítsen. 
További program: 

 

Falumúzeum napja – Kenyérfesztivál
Göcseji Falumúzeum
2016. augusztus 20. 10-18 óra
Program

 

Kapunyitás: 10.00 óra

11.30 Ünnepélyes megnyitó (Süle Katalin, megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Balaicz Zoltán, polgármester, ZMJV) 

A Magyarok Kenyerének megszegése

Színpad:

15.00 Aranykapu zenekar gyermekkoncertje
15.45 Fokla gyermek néptánccsoport műsora
16.00 Énekmondó együttes műsora
16.40 Tombolasorsolás
17.00 Babra zenekar koncertje

Falumúzeum előtti tér: 

18.00 Hőlégballonozás

A Korona Pékség termékbemutatója két alkalommal: 11-12 és 12-16 óra között.

Folyamatos programok: 

Sütés a Korona Pékség pékmesterével.
Íjászat a zalaegerszegi Sólyom Íjász Egyesület jóvoltából.
Játszóház, fajátékok és munkabemutatók (kovács, csipkeverő) 
Kirakodó és kézműves vásár: péktermékek, tehén-, és kecske tejtermékek, termelői szörpök, lekvárok, mézek, hentesáru.