Konferencia összefoglaló

2013. május 29.

Képgaléria

Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló
Konferencia összefoglaló

Nagyon jó hangulatú, és szakmai szempontból is sikeres konferenciának adott otthon 2013. május 24-25. között a Göcseji Falumúzeum, „Hazai és nemzetközi tapasztalatok  a skanzenek kompetenciafejlesztő tevékenységében és a természetközeli életmódok népszerűsítésében” címmel.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Alpolgármestere, és Kaján Imre, a Göcseji Múzeum Igazgatójának köszöntő szavai után, vendég előadók meghallgatásával kezdődött a szakmai munka. Molnár József a Skanzen Örökség Iskola legújabb múzeumpedagógiai vállalásaikról adott tájékoztatót, majd Erdélyből érkezett vendégeinkre került a sor. Először Csergő Tibor András, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Igazgatója majd Gyarmati Zsolt– a Csíki Székely Múzeum igazgatója adott tájékoztatást a vezetésük alatt álló skanzenek fenntartásának gondjairól, sikereiről. Rövid pihenő, kávészünet után, a Göcseji Falumúzeum munkatársai következtek.

Szigeti Éva és Darázsi Zsolt, a TÁMOP 3.2.8. „Göcseji hagyományok – Értünk” project során szerzett múzeumpedagógiai tapasztalatokat osztotta meg a közönséggel nagy hangsúlyt fektetve, az ökológiai összefüggésekre. Dankowski Marekné a lengyelországi Skansen Sanok Igazgatója, Jerzy Ginalski szívélyes üdvözletét tolmácsolta, majd felolvasta előadását, legújabb projektjük egy galíciai város rekonstrukciós munkálatairól. Marx Mária érdekes módon ajánlotta újragondolásra dédanyáink természetes háztartási fogásait, majd Varju András adott tájékoztatást a Göcseji Falumúzeum 21. századi ökológiai alapú fejlesztési lehetőségeiről, újabb múzeumpedagógiai törekvéseikről.

Újabb szünetet követően dr. Páll István a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu igazgatója az önfenntartás népi hagyományainak bemutatására bevezetett tematikákról tartott előadást. A szentendrei Skanzen delegáltjainak előadási zárták a nap szakmai részét. dr. Sári Zsolt a Skanzenekkel szemben a 21. század elejére megváltozott elvárásokról és a megfelelésről, míg Kovács Zsuzsa ennek folyamatáról, gyakorlati kérdéséről beszélt. Végül Aranyos Sándor a Szenna és Szabadtéri Gyűjtemény frissen kinevezett vezetője, a legfrissebb feladatairól, azok végrehajtásáról adott tájékoztatót.

A nap zárásaként a Göcseji Falumúzeum Zalalövői Hajlítottház portáját „lakták be” a konferencia résztvevői, és Kaján Imre finom főztje mellett folytatták a baráti diskurzust.

A második nap két előadás meghallgatásával vette kezdetét. Balogh Lajos, a Vasi Múzeumfalu botanikus munkatársa rendkívül érdekes gondolatokat adott közre, etnobiológiai fejlesztésekről, majd Pózvai Andrea adott betekintést a Gébárti Kézműves ház művészeti és képzési tevékenységébe.

A szakmai program kiteljesedésének kiváló „szakmai terepet” adott a Göcseji Falumúzeum „Göcseji Randevú” rendezvénye.

Az bizonyosnak tűnik, hogy a Göcseji Falumúzeum munkatársai rendkívüli szakmai tapasztalatokat ismerhettek meg a jelentős magyarországi illetve erdélyi és lengyel skanzenek kompetenciafejlesztő tevékenységéből és a természetközeli életmódok népszerűsítéséből. Abban meg persze mi reménykedünk, hogy vendégeink jó érezték magukat nálunk, és közreadott tapasztalaink hasznosak lehetnek munkájuk során.

Varju András