Márton nap őszi napsütésben

2018. november 13.
Címkék:

Kapcsolódó tartalom

Képgaléria

November 11., Márton napja. Soha nem látott késő őszi meleg, novemberben  soha nem látott tömeg a skanzenben. Nagyon sok család, baráti társaság gondolta úgy, hogy ezt a vidám napot a Göcseji Falumúzeumban töltik. A környéket betöltötték a finom illatok, a jóízű kacagás, a zene, a tánc dobogó ritmusa. Igazi vásári forgatag alakult ki már a délelőtti órákban is. Az idén 50 éves Göcseji Falumúzeum jubileumi évét ez a rendezvény zárta, jó érzés volt látni, hogy méltóképpen.

A program vendégei Andráshida civil szervezetei voltak. Az Öveges József Általános Iskola diákjainak fergeteges műsora és a Tarsoly Egyesület Márton napi gyermekprogramja indította a napot a kicsik nagy örömére. A kézműves kuckóban gyertyát mártottak, lápmást és libát készítettek papírból. A nagyobbak a szombathelyi Savaria Legio katonáit kérdezgették, fel is próbálták a sisakot és a páncélöltözetet, sőt az apukák sem hagyták ki a katonák látványos bemutatóját. Az Andráshidai Borbarát Kör bormustrával, bordalokkal, humoros kvízjátékkal, borfelismerési versennyel, na és persze újborral is készültek. Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület vasárnap délutánra a foglalkoztató házba költözött és a zsúfolásig megtelt épületben hagyományos tollfosztást mutatott be a közönségnek. Kibeszélték a falu szerelmeseit, pletykálkodtak, énekeltek, viccelődtek ugyanúgy, ahogy azt régen tették a falusi asszonyok. A jó hangulathoz ifj. Horváth Károly, a Népművészet Ifjú Mestere is hozzájárult. A Szélrózsa Tánckör fergeteges produkciójával belopta magát a közönség szívébe. A sorok között állva többen megjegyezték: "Nekem is kedvem lenne táncra perdülni." vagy "Vajon lehet hozzájuk csatlakozni? Én is szívesen elmennék táncolni a férjemmel.", "Annyira jó kedvem lett a lelkesedésüket látva!" Mik ezek, ha nem az elismerés mondatai? Vastapssal is jutalmazta a publikum ezt a szatmári és mezőségi táncokat bemutató műsorszámot. Ahogy ifj. Horváth Károly és tanítványának, Molnár Dánielnek a népzenei csokrát is. Az Andráshidai Gazd'asszonyok savanyított káposztát tettek el a rendezvény idején, bemutatva, régen hogyan is csinálták ezt elődeink. Előkerült a fateknő, a kosár és az éles káposztagyalu, na meg sok titkos fortély, ami anyáról lányára szállt a családokban. A fiatalok megismerték az üvegművesség, az ólomöntés és a kosárfonás titkait, és régi mezőgazdasági eszközöket is kipróbálhattak a Zala Múltja Hagyományőrző Egyesület jóvoltából.

Közben sült a libacomb és a sütőtök, készült a kürtöskalács és a libás kása, a kirakodóvásárban új gazdára leltek a kézműves portékák. De a legnagyobb vásárfia sokunknak mégis a vidámság és az önfeledt kacagás volt november 11-én, Márton napján.