Múzeumpedagógiai évnyitó

2018. október 09.
Címkék:

Képgaléria

A Göcseji Múzeumban sajátos időszak kezdődik, hiszen a tervezett intézményi felújítás miatt egy merőben más múzeumpedagógiai stratégiát kellett kidolgozni a kollégáknak, a Göcseji Skanzent azonban ez a folyamat egyelőre nem érinti. A szakmai információs napon Varju András, az intézmény osztályvezetője ismertette azokat az eddig is közkedvelt és a közeljövőben induló vadonatúj foglalkozásokat, amelyre sok szeretettel várnak kicsiket és nagyokat.

A Göcseji Skanzen az értékőrző tudás tárháza. Nem lehet eléggé sokszor hangsúlyozni, hogy a múzeum egy hiteles történeti forrás. Ezért fontos az, hogy már gyerekkorban megismerje mindenki ezt a lehetőséget, hogy később a tanulmányok során bátran forduljanak a múzeum vagy akár a könyvtár, levéltár által nyújtott dokumentumokhoz és az intézményekben dolgozó szakemberekhez. 

A Göcseji Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásai:

Egy nap a Dédinél
Egy a skanzenben megtett rövid séta után a gyerekek megérkeznek Dédi házához, akinek - mivel sok a dolga - elkél egy kis segítség. Miután a lányok átöltöznek, segítenek kitakarítani a tisztaszobát és a konyhát, a fiúk a ház körül tüsténkednek, etetik az állatokat. Munka után pedig jól esik a finom (kemencében sült) lángos. 

Zöld ösvény – tanösvény
Manapság már nem csak azt nehéz elképzelnünk, hogy milyen áram, gáz és a vezetékes víz komfortja nélkül élni, de egy-egy család önellátó gazdálkodása is különlegességnek számít. A Göcseji Falumúzeum „Zöld ösvényén” a múlt ezen emlékei és hagyományai mellett a mai értékeket is bemutatja.

Népi gyermekjátékok olimpiája
A népszerű foglalkozást akár testnevelés óra helyett is ajánljuk, hiszen miközben a gyerekek a jó levegőn mozognak, régi korok játékait ismerik meg. Pénzdobás, karikahajtás, zsákban futás (aminek göcseji elnevezése a bakfüttyös), rongylabda dobás, csizmarúgás szerepel a palettán. A jókedv garantált!

Jöttünk, láttunk, lerajzoljuk!
A Göcseji Skanzenben megtett séta után kreatív foglalkozáson vesznek részt a gyerekek, megismerve több látványos grafikai és technikai eljárást.

Interaktív gépbemutató
A falumúzeumi gyűjteményt sajnos nem lehet kipróbálni, ellenben a Zala Múltjáért Hagyományőrző Egyesület jóvoltából a korban és küllemben is hasonló tárgyakat igen. A skanzen Torkospajtájában így kukoricát morzsolhatnak a gyerekek igazi lendkerekes Hofher dobozos morzsolón, a terményt ezután meg is darálhatják, de gabonát is tisztíthatnak szélrostán. 

 

Az osztályvezető a múzeumpedagógiai évnyitón ezután a felnőttekhez szólt, hiszen a falumúzeumi rendezvényeken túl mást is kínálnak az idősebb korosztálynak. A skanzen néhány épülete kihelyezett szakmai tréningek, konferenciák és értekezletek tartására is alkalmas, de lehetőség van akár családi, baráti események szervezésére is.