Régi gyűjtemény újragondolva – nagy fejlesztések küszöbén a Göcseji Falumúzeum

2014. augusztus 07.

Képgaléria

Göcseji Falumúzeum fejlesztési terve 2014

Az elmúlt évek már megalapozták a Göcseji Falumúzeum jövőbeni fejlesztési irányát: az eddigi beruházásokra és pályázatokra épülve hamarosan sok újdonság fogadja nálunk az érkezőt.

Noha eddig is több olyan fejlesztés valósult meg a gyűjtemény területén, amely kiemeli és színesebbé, ugyanakkor élővé teszi a statikus látnivalókat, az útnak ez még csak az eleje.

A változásokat elősegíti egy szerencsés, a városi forgalom megosztását célzó belső elkerülő út építése, amely év végétől már a falumúzeum előtt vezet majd el. Ezzel a most még körülményesebben megközelíthető skanzen gyorsabban és egyszerűbben elérhetővé válik, és a most még parkolóként funkcionáló tér is új szerepet kap a vendégfogadás feladataival. Így az építmények és udvarok nem hátulról látszanak majd az „utcafront” felől.

A falumúzeumban kialakítottunk egy Zöld Ösvényt, amely egyes állomásaival másként tagolja a látnivalókat, és felépült egy hal-, valamint egy madármegfigyelő is.

Ezért, és ezzel együtt a közeljövő fejlesztési stratégiája szerint is a Göcseji Falumúzeum nagy változások előtt áll: a koncepció alapelve, hogy a meglévő gyűjteményt alappillérnek tekinti, és köré egy egyedülálló attrakciót  - Néprajzi Élményparkot terveznek a szakemberek. Ennek részeként épül meg az Etno-kalandpark játszótérrel, mezőgazdasági eszköz-, és terménybemutatóval, valamint élménykerttel; helyet kap majd az eddigi gyűjtemény mellett egy újabb, amely az „Öko építészeti bemutatóhely”- munkacímet kapta, és a XX.század elejétől a kockaházig szemlélteti az ökologikus építészeti megoldásokat; de külön egységet kap a szakmai fejlesztés és a múzeumpedagógia is. Régi hiányossága a falumúzeumnak a vendéglátás, a közeljövőben ez is megoldódik, mivel egy régen már működött mintájára új csárda épül, valamint egy falusi kiskocsma is színesíti majd a kínálatot. Ezen felül egy rendezvénypajta is helyet kap majd a kibővült múzeum területén.

A Falumúzeum fejlesztési koncepciójával kapcsolatban szívesen vesszük a véleményeket, hozzászólásokat, építő jellegű ötleteket - mert a Göcseji Falumúzeum közös értékünk, a gyűjtemény megőrzése közös érdekünk, a fejlesztés pedig mindannyiunk öröme. Így szeretnénk valós igények alapján gyarapítani a szórakozási, ismeretszerzési és kikapcsolódási lehetőségeket.