Rókalesőben –Téli séta a Göcseji skanzenben

2014. január 26.

Képgaléria

Rókalesőben –Téli séta a Göcseji skanzenben
A rejtek adó ágkupac.
A főbejárat
Menekülési út a főbejárattól jobbra
Üres az odu, lakoja épp portyázik valahol
Vadregényes Zala holtág
Élőhely a Finnugorpark sarkán
A nyomok a híd alatti búvóhelyről indultak
A jellegzetes egy vonalas róka nyom
Nyomok a fahídon
Mint egy szabályos sorminta
Friss nyomok az odu bejáratánál
A víz a biztos menekülési útvonal
Azért jobb figyelni, ide is meg oda is!

Mindig nagy élmény mikor a vad természet, ha csak egy pillanatra is, de a városban itt bent, mutatja meg magát. Jelzi, hogy, ha tetszik, ha nem az ő vendégei vagyunk, és ezt ildomos mindig észben tartani. No nem vad árvizekről, zord télről szeretnék itt most hírt adni, hanem sokkal emberibb történésekről (Mindez a fotóra kattintva nyomon is követhető!)

Az időjósok a hétvégére már hóval fenyegettek, vagy kedveskedtek kinek-kinek ízlése szerint . Az utóbbi időben mintha egyre inkább sikerülne eltalálni, így hát csütörtökön még,  az enyhe időt kihasználva a Zala holtág partjainak tisztítása volt a feladat a Falumúzeumban. Mindeközben a Finnugor park egyik ritkán abajgatott szegletében érdekes jelenségre lettünk figyelmesek.

A termetes ágkupac alatt, be-, ki-, sőt vészkijárattal is ellátott odú bújik meg, amelyik  egy vörös róka lakhelyének látszik. A bejárat körüli kaparásnyomok elég frissnek tűnnek. Az utóbbi időben nem volt káresemény  – már a mi szempontunkbólJ ugyebár –  a tyúkudvarban, így valószínű, hogy újkeletű  a szállásfoglalás. Azért a tegnapnál valamivel korábban történt. Ugyanis körbenézve, a holtág túlpartján kicsit feljebb, egy nagy fehér tollcsomó figyelmeztet, jobb lesz nyitva tartani szemünk, és gyakrabban számba venni a lábas jószágot.

A takarítással megzavartuk a róka lakhelyét, így jó esély van rá, hogy odébb áll. Ő a nyugalmat szereti, mi meg kacsáinkat, libáinkat és persze tulajdonképpen a Ravaszdit is, így mindkettőnknek jobb volna ha nem kellene csatába bocsátkozni, a tyúkudvar lakóinak tulajdonjogán!

Pénteken aztán tényleg leesett végre a hó. Jó ilyenkor mindjárt reggel körbejárni, mert nagy eséllyel lehet a friss hóban a ravaszdi nyomára akadni. Így is lett! Róka koma még itt ólálkodik, sőt jó is érzi magát. A megtalált, vonalba rendezett friss lábnyomoknak ugyanis üzenete van. No nem az, hogy egy lábon ugrált végig a hóbanJ. Sokkal inkább, „a nyugodtan lépdelő róka járásának alternáló jellegéből származik” vagyis, hogy a hátsó lábaival pontosan az azonos oldali első nyomaiba lép.  Márpedig ha nyugodtan lépdel, akkor biztonságban érzi magát, maradni készül. Megértem én, tényleg szép helyet talált magának, no de attól tartok azt is jelzi, fogunk még egymással jogvitába keveredniL. Mindenesetre a lábasjószág egyelőre nyugodtan viselkedik. Nappal elég kis esélye van a támadásnak, éjjelre pedig biztonságot ad a Füstös ház ólja.

Remélem.

u.i.:

A kis történet talán bizonyítja, hogy a Göcseji Falumúzeumba bármikor érdemes kinézni, sétálni egyet. Még ha házaink épp be is vannak zárva – gőz erővel folyik a Kálócfai ház szép tárgyainak, a „Miska pajtából” kiköltöztetetett eszközöknek a tisztítása, restaurálása – új és friss élmény bármikor várható!

Szeretettel visszavárjuk!

Varju András