Skanzen konferencia Ópusztaszeren

2016. november 25.
Címkék:

Képgaléria

Ópusztaszeri Skanzen
Ópusztaszeri Skanzen
Ópusztaszeri Skanzen

Tavaly mi adtunk otthon nekik, idén az Ópusztaszeri Emlékpark látta vendégül az ország nagy skanzeneit – mellettünk Szombathelyen, Szentendrén, Nyíregyházán, Szennán és persze Ópusztaszeren működik ilyen -. Az elmúlt egy év fontosabb eseményeiről tartott beszámolók mellett a „Modern eszközök helye, szerepe a szabadtéri muzeológiában” volt a fő téma.

Érdekes volt, ahogy ütköztek az érvek a virtuális kiállítási élmények szinte korlátlan térnyerését támogatók, és azok között, akik skanzeneket a „nyugalom és a csend szigeteként, inkább rekreációs helyként értelmeznék a jövőben is.

Cseri Miklós – a Szentendrei Szabadtéri Gyűjtemény főigazgatója – a szentendreiek véleményét és gyakorlatát tolmácsolva elmondta, hogy a digitális eszközöknek mindenképpen helye kell legyen nálunk is. De úgy mint új, tudásátadó lehetőségek és nem mint önmagáért létező produktumok. Rendkívül fontos, hogy a segítségükkel közölt tartalmak a 21. századi eszközökön keresztül  is mindig hitelesen, valódi „múzeumi” élményt nyújtsanak.

Egy érdekes példa „skanzenes” online játékra a Szentendrei Skanzentől:

http://skanzen.hu/hu/fedezze-fel-online/jatek/canepal-online-jatek

Emellett – számunkra megnyugtató módon - amellett is érvelt, hogy súlyos hiba volna a „modernség” fogalmát kizárólag a digitális vívmányok múzeumba történő beemelésére korlátozni. Hiszen nagyon fontos más tennivalóink vannak.   

Így gondolkodunk mi is! Tervezzük digitális tartalmak – oktató, és kalandjátékok, digitális ismeretátadó anyagok elérhetővé tételét a Göcseji Falumúzeum fejlesztése során. De legalább ilyen fontosnak tartjuk többek között a program kínálatunk igényekhez való igazítását, új  és izgalmas táborok, élmények elérhetővé tételét.

Addig is várjuk Önöket egy kellemes sétára, a Göcseji Falumúzeumba!

Varju András