Sok lehet a gomba – de szedni csak óvatosan szabad!

2015. október 19.

Képgaléria

Sok lehet a gomba – de szedni csak óvatosan szabad!

Ha egyszerűen akarok fogalmazni: éppen szutyok egy idő van. No de, miben is különbözik a Göcseji Ember a többitől? Hogy esze ágában sincs ezen morgolódni. Mert felcsillan a szem egyből: végre megint jöhet a gomba szezonja! Csak még egy kis napsütés kellene. Azt mondják az öregek: „az a legjobb, ha gőzölög az erdő.” Mert ennek a se nem állat, se nem növény, természet adta ajándéknak az a leginkább életre való.

A zalai erdők egyik messze híres kincse, a gomba. Nem igen akad olyan igazi gazda, aki ne őrizné féltve a családi konyha asztalára óhajtott csemege rejtekhelyét. Van, aki kizárólag a vargányára esküszik. De bolondság volna nem megkóstolni a „nyulicát”, a „galamb- ”, az őzláb gombáról nem is beszélve!

A borzalmas tavaszi és nyári szezon után, - ha kicsit megkésve is – az őszi még jó lehet! A ma készült fotók legalábbis bíztatóak. A bőség zavara azonban óvatosságra kell intsen!  Az öregektől  elcsent tudás, vagy az erdőkben szerzett kellő tapasztalat nélkül tragédia lehet a gombaszedés végeredménye! Legkisebb bizonytalanság esetén is ki kell kérni a Szakértő véleményét! A vásárcsarnokokban jó eséllyel lehet hozzáértőt találni!

Végül egy kis játék: Tetszik-e tudni mi is az a „tinóru gomba” s miért lett ez a neve?

A helyes választ adók között ingyenes belépőt sorsolunk évadzáró rendezvényünkre!

Szeretettel visszavárjuk a Göcseji Falumúzeumba!

Varju András