Village Food - göcseji konyha a skanzenben

2019. május 22.

Kapcsolódó tartalom

Képgaléria

Prósza, dödölle, göcseji gombaleves, káposztás és húsos ételek, na meg azok az illatos rétesek mind a helyi gasztronómia részei. De ismerik ezeket az ízeket a fiatalok is? A Village Food elnevezéssel őket kívántuk becsalogatni elmúlt szombaton a falumúzeumba. A városi Street Food-ra válaszul a vidéki ételeket felvonultató rendezvényt álmodtuk meg, hagyományteremtő szándékkal. Az eredeti göcseji konyha ízeit, az ételek alapanyagait és elkészítésük módját mutattuk meg a közönségnek. A rendezvényen vállalkozott néhány vendéglátós arra is, hogy a vidék hagyományos gasztronómiáját újszerűen mutatja be. Az érdeklődők szembesültek azzal, hogyan lehet a népszerű ételeket máshogyan, mégis az eredeti ízekhez ragaszkodva elkészíteni. Így kapott a rétes gombás-kelkáposztás tölteléket, így lett a gombaleves krém állagú, s a prószát liszt helyett keményítővel készítették némi kukoricapehely szórással.

Ebédidőben Marx Mária, a múzeum etnográfusa az archaikus paraszti táplálkozásról tartott előadást arról, vajon miben különbözött a régi paraszti étrend a mai kor emberének az étkezési szokásaihoz képest. Hajdanán mit ettek és mikor a kétkezi munkát végző falusiak?
A rendezvényen azon túl, hogy a látogatók számos finomságot megkóstolhattak, borokat is tesztelhettek. Ugyanis ezen a rendezvényen választotta ki  szakavatott zsűri a Göcseji Falumúzeum Borát három kategóriában. A jó hangulat fokozásáért pedig megannyi helyi és messziről jött előadó volt a felelős. Mint minden idei rendezvényünkre, ez alkalommal is meghívtunk egy városrész civil szervezeteit: a Village Food Fesztiválon Páterdomb, Botfa és Besenyő mutatkozott be.

A Radnóti utcai és Szent László úti óvodások műsora, a Búzavirág Lányok-Asszonyok Klub, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub Dalköre, a Páterdomb a Kultúráért Egyesület színjátszó köre, a botfai Válicka Citerazenekar és a Penderülj Táncműhely műsora egész nap kulturális kavalkádot biztosított. A Pannon Cigányzenekar nem csak színpadi produkcióval készült, hanem a portákat végigjárva hangulatos muzsikaszót biztosított az étkező családoknak és baráti társaságoknak. Somogyi András humorista, a stand-up comedy jeles hazai képviselője nem kímélte a rekeszizmokat, a skanzenbe varázsolt számos ismert politikust, énekest és televíziós személyiséget a közönség nagy örömére. A Tarsoly Egyesület tagjai és Balaton László, Az öreg malom boldogsága című tárlatvezető kiadványunk írója közös mesejátékkal kedveskedtek a gyerekeknek és interaktív foglalkozás lévén játékba is hívták őket.

Kora nyári idő, fantasztikus hangulat, csodás ízek töltötték be a falumúzeum portáit. Folytatásra érdemes... s ki tudja, talán már ősszel új gasztrokalandra invitáljuk a közönséget a skanzenbe.