Egy kis göcseji tájnyelvtan!

Online Skanzen:

Tudtátok-e, hogy régen máshogyan beszéltek, írtak magyarul? Különösen igaz volt ez Göcsejre.

Úgy kilenc éves lehettem, amikor apai nagyanyámnál voltunk látogatóban. Egyszer csak – valószínűleg kissé megunva a harsány gyerekzsivajt - így szólt hozzám a Mama:

„A pajtafijókjába, a sziószék mellett ottva egy silinga, abbó hozzá be 5-6 pityókát.” Hát én el is indultam a pajta felé, addig rendben is volt minden. Aztán csúnyán elakadtam. Egy kukkot nem értettem a kérés többi részéből. Abban viszont biztos voltam, hogy nem csak a szégyen miatt nem mehetek vissza üres kézzel. Erősen gyanítható volt, hogy cifra szavak fogják elhagyni drága Nagyanyám száját. Volt egy nagy szerencsém. Nagyapám éppen kukoricát morzsolt az udvar közepén. Nem volt választásom, hát hozzá fordultam. Olyan, mély nyugalom áradt mindig az öregből. Csak egyszer láttam feldühödve, azt is elmesélem majd egyszer. Belefogtam, és ahogy mondtam neki az én „nagy” kínomat, úgy kezdett el, szépen lassan felfelé kunkorodni Öregapám pedrett bajsza. Nagy nevetés lett a vége. Ekkor tudtam meg, hogy a „pajtafiókja”, az a kisebb oldalsó helyiség a pajtában, a „sziószék” az a famegmunkáláshoz elengedhetetlen segédeszköz, a „silinga” a kosár a „pityóka” meg a krumpli. Boldogan, indián szökkelve vittem a 7 db krumplit – nem árthat egy bónusz belőle a hat mellé, gondoltam – a Mamának. Nagy vircsafttól mentett meg ekkor Öregapám, máig hálásszívvel emlékszem vissza, erre.

Kovács József, egykori göcseji jegyző „Göcseji küszólások – Burgyán Ferkó bácsi elbeszélései” című könyve az egyszerű gondolkodású, ugyanakkor furfangos észjárású göcseji emberek világába vezet el bennünket. Az eredeti írásmód, a göcseji tájszólás olvasása, érdekes élményt kínál!

Gyűjtsétek össze az ismeretlen, vagy szokatlan írásmódú szavakat, és próbáljátok meg azokat lefordítani „mai magyarra”. Segítsetek összeállítani a „Göcseji Gyermekszótárt” Kérjük küldjétek el nekünk munkáitokat, hamarosan újabb mesével, új kihívással jelentkezünk!

A legügyesebb szótár készítőket vendégül látjuk majd az „Újra együtt” című rendezvényünkön, a Göcseji Falumúzeumban!