Online Skanzen:
Pillanat

A malom "kopácsolástól" hangos. A boronafalak megtisztítása, a tönkrement elemek cseréjét követően, a tető teljes rekonstrukciójával folytatták a munkát a szorgos mesterkezek. A pala fedés lebontása után a cserére szoruló gerendák, szalufák (vagy szarufák?:-) kerültek sorra. Közben egyszer csak egy méretes kamion kért bebocsátást, Székelyországból megérkezett a fazsindely is!

Tovább »

Szépen halad a kis rámi kápolna építése a Göcseji Falumúzeumban.

Nem sok idő s beléphetünk. Addig is ráhangolódásként:

Gárdonyi Géza
HARANGSZÓ AZ ÉJBEN.

Fehér kis kápolna erdő sűrűjében.
Valami remete lakja réges-régen.
Valami kis remete, kit senkise ismer.
Azt se lehet tudni angyal-e vagy ember?

Tovább »

Munkazajtól hangos az öreg malom. Román Árpád - faipari mérnök, műemlékvédelmi szakmérnök - irányításával munkatársai a faszerkezeti elemek állományvédelmi feladatait végzik.

Tovább »

A karám deszkájára könyökölve figyelem a porban önfeledten hempergő szamarat, becsületes nevén, Julcsit. Julcsit, aki - bizony, aki! - hallgat még a Táltos, a Paripa és a Gyere te, Ló! hívószavakra is. Észrevesz, füleit hegyezi, feltápászkodik. Lassan, fejét ingatva hozzám sétál. Megsimogatom puha orrát, megigazítom rakoncátlan frufruját, nyakát vakarászom.

Tovább »

Fontos mozzanatához érkezett a Hencz-malom rekonstrukciója!
A faanyagvédelmi munkák megkezdését meg kellett előzze a malomkerék leemelése! Hhhu. Túlvagyunk rajta:-)! 

Tovább »

Ahogy – sajnos régen sokkal inkább, mint napjainkban –a legtermészetesebb módon hozzátartoztak a faluképhez a háztáji állatok, úgy a Göcseji Falumúzeum sem képzelhető el nélkülük!

Tovább »

Ez alkalomból a Göcseji Falumúzeum is csatlakozik a „Múzeumok a jövőért” és a „KI Culture” közös projektjéhez a „Zöld Héthez”!

Most szóba jöhet minden, ami zöldsmiley!

Tovább »

Úgy emlékszem, hogy úgy öt éve esett meg az alábbi történet. Idős székely bácsi állt a botjára támaszkodva az egyik falumúzeumi ház pitvarában. Levette kalapját, zsebkendőjével megtörölte homlokát. Lemaradt a csoportjától, de nem aggódott. Nyugodtan, figyelmesen végignézett minden épületet. Hosszan szemlélte a kamrában bemutatott tárgyakat is. A falra mutatott, és csak egy ennyit mondott:

Tovább »

Az asztalomon orgonavirág.
Oly édes mostan emlékezni rád...
Virága közt fürtös főd megjelen,
Oda varázsolja
Minden kis sziromra
Forró szerelem.

Beszívom a virágok illatát -
És édes, fájó reszketés hat át.
Virágkehely is lassan megrezeg,
Mint egyszer akkor -
Bús alkonyatkor
A te kis kezed.

Tovább »

Az első napsugarak melegét kihasználva, azonnal elindult az éves állományvédelmi feleadatok elvégzése. A sövénykerítések halaszthatatlan javítási munkáit követően, az év eleji szélviharok kártételeit kell mielőbb orvosolni. Azért fontos ez, mert a nagyobb, esetenként visszafordíthatatlan károk előzhetők meg így.

Tovább »

A kocsmáros unottan törölgette a borospoharakat, közben hessegette a söntés borfoltjai fölött köröző szomjas legyeket. A csárda ajtaja sarkig kitárva, az április nem várt, szinte nyári meleget hozott. A cupi csárda pirospozsgás arcú, kövér tulajdonosa egy hete még a havat söpörte a tornácos teraszról, most élvezte, ahogy a huzat lebegtette zsírfoltos kötényét.

Tovább »

Húsvét alkalmából legújabb lakónk végre kijött, megkóstolni a friss fű ízét!

https://youtu.be/6sQkt5wf-hU

Tovább »

A Zala holtágrendszere egy kis szigetet fog közre a Göcseji Falumúzeum ligetes területén. Mikor a zalalövői hajlított ház előtt balra fordulunk, és elhagyjuk a vadméhcsaládot rejtő törékeny füzet, egy szelíd óriás terebélyes törzsén akad meg a szemünk. Ő a sziget rendíthetetlen őre, a Skanzen famatuzsáleme, a fehér nyár.

Tovább »

Kedves Skanzenbarátok!

 

Amellett, hogy a Göcseji Falumúzeum határozatlan ideig nem látogatható, szeretnénk továbbra is rendszeresen hírt adni arról éppen mi történik a zárt kapuk mögött.

 

Tovább »