Back in the day - projektzáró

2019. november 18.

A Göcseji Falumúzeum és a szlovéniai Rakicanban található Batthyány Várkastély Oktatási Központ kétéves együttműködési projektet indított „Back in the day” címmel. A projektzáró rendezvényre 2019. november 14-én került sor a szlovén településen.

A partnerkapcsolat célja a kölcsönös tapasztalatcsere és tudásátadás volt, hiszen a muravidéki Rakican (Battyánfalva) várkastélya mellett egy kisebb skanzent szeretnének létrehozni a szlovén szakemberek. Igazi segítségnyújtás volt számukra a Göcseji Falumúzeum több mint ötven éves szakmai tapasztalata, cserébe viszont egy nemzetközi turizmust fellendítő együttműködést ajánlottak fel, mivel a zalaegerszegi skanzenbe furcsa mód ritkán érkeznek a szomszédos országból vendégek. A közös munkában így mindkét fél érdekelt volt.

A projekt már tavaly januárban elkezdődött, azóta többször jártak a felek egymás intézményeiben. A zalai megyeszékhelyről ez alkalommal busznyi delegáció indult a szlovén kisvárosba Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető és Varju András falumúzeumi osztályvezető irányításával. A küldöttségben városházi munkatársak, múzeumi kollégák – köztük a nagykanizsai Thúry György Múzeum munkatársai - is részt vettek.

A házigazda dr. Robert Celec várkastély igazgató baráti széles mosollyal köszöntötte a magyar vendégeket egy olyan impozáns rendezvényteremben, ami másfél évvel ezelőtt csak egy vizes, dohos pinceraktár volt. Az azóta eltelt időben a régi arculatot megőrizve modern belsőépítészeti elemekkel kialakított konferencia helyszínt alakítottak ki. Kezdésként néhány előadáson mutatták be a szlovén és magyar vendégek részére a kétéves program részleteit, a közös feladatok kihívásait és a megvalósított elemeket. Robert Celec, a várkastély igazagtója örömét fejezte ki, hogy konkrét lépéseket sikerült együtt megoldani a két év alatt, s már alig várja a jövőbeni együttműködést akár egy másik projektben. Varju András a Göcseji Skanzenbe látogató szlovén közönség egyre nagyobb számát emelte ki és bemutatta azt a kisfilmet, amely a skanzenről készült és sikeresen be tudják majd illeszteni a merketingtervbe. Tamara Muhic, a projekt szlovén kordinátora elmondta, hogy ezidáig inkább turisztikai programfejlesztésben dolgoztak, ez a mostani az együttműködésről szólt és úgy érzi, a két fél együtt fejlődött a hónapok során és a kihívásokat könnyedén áthidalták. A kulturális örökséget át tudták egymásnak adni a magyar és a szlovén partnerek. A fazekas mesterség elterjesztése érdekében vásárolt elektromos illetve fatüzelésű kemencék rendelkezésre állnak, a kézműves foglalkozások nagy sikerrel elindultak a várkastélyban. 

A szakmai program után a magyar vendégek megismerhették a másik szlovén-magyar együttműködésen alapuló - a keszthelyi Hintómúzeummal való - közös munka eredményét. A szomszédos helyiségek korábban üresen álltak, most lovaskocsi múzeum fogadja a látogatót. Postakocsi és halottas kocsi, sétakocsi és lovas szán, az ide látogatók eredeti darabokon ismerhetik meg a kocsizás fejlődését és egy szép keresztmetszetet kapnak a lovaskultúra e részéről. 

A közös ebéd után a kifutóban szemlélődő lovak látványával búcsúzott a csoport a muravidéki településtől, s meglepetésként kipróbálhatták a vendégek a kastélyparkban igénybe vehető lovaskocsikázást. A hazafelé vezető úton azon tűnődött az ember, az őszi napsütésben és a vendégszeretetben fürdőzve bizony szívesen elidőzött volna még egy keveset a rakicani várkastély ősfákkal teli parkjában.

Kapcsolódó program

Fotógaléria