Alkoss Almást! 2015 az Alma éve a Göcseji Falumúzeumban

2015. február 11.
Címkék:

Egy éven át a Gyümölcsök Királynője lesz a főszereplő a Göcseji Falumúzeumban.

Melyik az a gyümölcs,

  • amelyikben van fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav, magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma;
  • amelyet nagyon rövid idő alatt megemészt a gyomrunk, és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle;
  • amely magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük;
  • amelyik nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre: ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és a vesekő eltávolításában is segít;
  • amelyik székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket; gyógyítja a reumát, a köszvényt, sói oldják a húgyköveket, valamint kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket?

Ez a gyümölcs, amelyik szinte gyógyszer, nem más, mint az alma.

A legújabb felmérések szerint a tájegységben jelenleg is mintegy 200 olyan hagyományos almafajta ismert, amely kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: jól tárolható, betegségeknek ellenálló.

A Göcseji Falumúzeumban ez az év az almáról fog szólni: valamennyi programunkon jelen lesz a gyümölcs valamilyen formában; szimbolikusan vagy valóságosan, de minden rendezvényen felbukkan az alma.

Ezzel kapcsolatban két felhívást is közzéteszünk.

Az első programunk idén a Göcseji Falumúzeumban a Gyümölcsoltó Boldogasszony Napjához kötődik. Március 29 -én 10.00-16.00 között várjuk Kedves Vendégeinket - erre a napra almás süteményeket várunk recepttel!

Az Alma Éve kapcsán képzőművészeti felhívást teszünk közzé az általános iskolák felső tagozatos, illetve középiskolás diákjainak: bármilyen technikával készítsenek olyan alkotást, amelyben az alma játssza a főszerepet. Tartalmi megkötés nincs; feltétel csupán annyi, hogy az alma jelenjen meg a képen/montázson/festményen/szobron.

A pályázatokat 2015. április 15-ig juttassák el a nevezők a Göcseji Skanzen vagy a Göcseji Múzeum portájára.

Alkoss Almást!