Felforgató évek – óriásberuházás a Göcseji Falumúzeumban

2015. szeptember 25.
Címkék:

Képgaléria

A Göcseji Falumúzeumban a következő években óriási fejlesztés valósul meg: a beruházás léptéke és fontossága csupán az 1968-as nyitás jelentőségéhez mérhető. A gyűjtemény történetében egyedülálló az a munkálatsorozat, amely révén mintegy 1,3 milliárd forintból a skanzen megújul. Nem kell azonban aggódni a régi értékek kedvelőinek: az eredeti gyűjtemény háborítatlan marad, a leendő fejlesztések csupán bővítik a gyűjteményt és korszerűsítik a vendégváró programkínálatot. A beruházás első ütemében, ha úgy tetszik, az első 500 millió forintból a tervek szerint egy olyan korszerű, minden igényt kielégítő fogadókomplexum készül, amely fogadótermével alkalmas nagy vendégcsoportok érkeztetésére, számukra pihenési lehetőséget is biztosítva. A Falumúzeum régi hiányossága volt az étterem; most ez a régóta dédelgetett terv is valósággá válik, olyannyira, hogy a készülő étterem egyúttal tankonyhaként is funkcionál majd. A rendezvénypajta autentikus helyszínt biztosít olyan programoknak, amelyek a klasszikus népi műfajok modernkori adaptációival örvendeztetik meg a közönséget, de a tervek szerint ez a miliő kiváló teret ad majd a különböző koncerteknek is. Nem csak a múzeumnak, de az egész városnak fontos a skanzen újonnan felvállalt küldetése: a meglévő iskolai rendszerű, és egyéb képzési formák által elérhető szakmák mellett rövidesen újabbakkal is bővül a paletta. Hamarosan például kályhás, fém-, vagy bádogműves is lehet az, akinek ehhez kedve van; a Göcseji Falumúzeumban legalábbis lehetőség lesz ezeknek a tudományoknak az elsajátítására. Természetesen az általános-, és középiskolás korosztály számára is lesz mondanivalónk: múzeumpedagógiai kínálatunk tovább bővül, a foglalkozások új helyszínt, méltó környezetet kapnak a fejlesztések által.

A beruházás első ütemének része még a Hencz malom teljes rekonstrukciója, amelynek végére a malom új életre kelhet, kereke több évtizedes Csipkerózsika-álma után újra őrölheti a gabonát. Új „ruhát” (épületet) kap az olajütő is, a tájegységre jellemző olajütési technológia szintén megfigyelhetővé válik a gyakorlatban is. Kisebb a jelentősége, de fontosságát senki meg nem kérdőjelezheti annak az épülő kiskocsmának, amely a malom mellett kap helyet, és a megfáradt vándor szomjának csillapítása indokával készül, szintén az első ütemben. A mostani Finnugor Park helyén a későbbiekben egy XX. század első harmadára datálható iskolaépület és a hozzá tartozó pedelluslakás látható majd, a finnugor gyűjtemény elemei más helyszínre költöznek eközben. Itt kap majd helyet az „új magyar utca" is a leggyönyörűbb göcsejre jellemző téglaépületekkel – kodisállásos oldaltornácos lopottornácos. De lesz cigányház és faluvégi temető is.

Sokat várunk az ezekkel a fejlesztésekkel egyidőben zajló kerékpárút-építéstől, amely a gyűjtemény mögött vezet el Gébárt felé, és a várost a falumúzeumot érintve hagyja el: a komplexum megközelíthető lesz a drótszamarasok számára is egy alternatív bejáraton át. A bringásokat nagy szeretettel várjuk, kerékpárjaikat 21.századi körülmények között tárolhatják majd az új kerékpáros pihenő és fogadó állomáson, a skanzenen kívül.

A Göcseji Falumúzeum egyik legkülönlegesebb attrakciója az a harmadik ütemben elkészülő nemesi kúria lesz, amely 5 szobájával valódi szálláslehetőséget biztosít az utazóknak, sőt, a kalandvágyók hosszabb távra is beköltözhetnek, kipróbálva a fenntartható életet a földek művelésével.

A Göcseji Falumúzeum építészeti tervein Dévényi Sándor Kossuth-, és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a Kós Károly Egyesülés alapító tagja dolgozik. Varju András (osztályvezető – a falumúzeum vezetője) a közös munkáról úgy nyilatkozott: szerencsésen egymásra találtak az elvárások és az építész hozzáállása; a jövőbeni skanzen valódi együttműködés révén épül, készül. Az első két ütem 2018-ig, minden további munkálat pedig a tervek szerint 2020-as átadással valósul meg.