Márton-napi vigasságok a Göcseji Falumúzeumban

2022. november 09.

Képgaléria

Igazi vásári hangulat van készülőben november 12-én, hiszen minden készen áll arra, hogy Szent Mártonra, az eredetileg római kori légiós katonára méltó módon megemlékezzünk. Ez a nap ugyanis a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű falatozás és a mulatozás. Igaz, ma már a böjtöt kevés helyen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál népszerűbbek.

Idén a kukorica a hívószó: lesz kukoricamorzsolás, kukoricás játszóház és kukoricás családi társasjáték is. Aki pedig megéhezik, meg is kóstolhatja főtt, sült vagy pattogatott formában. Mivel vigadunk, táncjátékra is sor kerül 13.30 órakor felnőttek és gyerekek szereplésével. A Göcseji Szegek és a Bibrics Táncegyüttes ropja majd a talpalávalót. Ezenkívül számos egyéb programot is szerveztünk: lehetőség lesz pónilovaglásra és kocsikázásra, fakörhinta és népi játszótér várja a gyerekeket, az interaktív múzeumpedagógiai foglalkozáson pedig bárki beöltözhet mesehősnek, és eljátszhatja az Itt a liba, hol a liba? játékot. A gasztronómiai kínálatról sem feledkezünk meg. Ezen a napon a liba- és tökételek, borok és különleges göcseji finomságok kerülnek az asztalra.

Ma már faluhelyen is egyre ritkábban látni tollfosztást, a városban élők pedig egy-egy rendezvény alkalmával találkozhatnak csak ezzel a vidám szokással. Régen a falusi asszonyok ilyenkor összegyűltek, a munka mellett felelevenítették a régi meséket, megbeszélték a falu életét, vicces történeteket mondtak, kibeszélték a férfiakat, énekeltek, pletykálkodtak. A tollfosztás hagyományait eleveníti fel a Márton-napi eseményen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület 14.30 órakor. Akinek kedve van, ki is próbálhatja a tollpárna készítését. Ezután, 15.00 órakor a mulatni szándékozóknak kedvezünk, ugyanis a Tarsoly Egyesület egy zenés Márton-napi vigadalom hangulatát hozza el a közönségnek a falumúzeumba, egy csokorba szedve a régi göcseji dalokat és nótákat. 

Sok szeretettel várunk mindenkit november 12-én 10.00-16.00 óra között a Márton-napi vigasságokon a Göcseji Falumúzeumban!