Népi épületek díszítő festése

2014. május 12.

Képgaléria

Népi épületek díszítő festése
Egy szép példa az un. állóhézagos deszkaoromzatra
Félig tele szívek az egyik oromzaton...
A munkába fogott gösfai oromzat
Mintavétel az oromzat eredeti mintakincséről
A levett minta másolásának előkészületei
Szorgos munka I.
Szorgos munka II.
Szorgos munka III.
Hamarosan kész a másolt mintadarab
A spanyolozott borotvatok tisztítás előtt
Horváth Imre munka közben
Reprezentatív bemutató a tisztítás eredményességéről
A gyönyörűen megtisztított műremek

Fenti címmel gyakorlati továbbképzést tartottunk a Göcseji Falumúzeumban.

A megye múzeumaiból szakembereket illetve a téma iránt érdeklődő művészeket, mesterembereket szólítottuk meg felhívásunkkal, akik közül jó néhányan megtiszteltek bennünket részvételükkel.

A délelőtti program az elméleti ismeretekről míg - a szerencsénkre szikrázóan napos - délután a gyakorlati tapasztalatszerzésről szólt.

Marx Mária néprajzos előadása, a népi építészeti emlékanyagra jellemző díszítmények előfordulásaira, hozott szép példákat. A figyelmét most elsősorban az épületek különleges, szinte „cifrázásra” áhítozó felületének, a házormoknak szentelte. Megismerkedhettük a különböző tájegységekre jellemző anyag- és készítés-technikai megoldásokkal, illetve a szívesen használt ornamentumokkal is.

Ezt követően kissé elkalandoztunk.  Ugyanis, ha az ember a népi díszítőművészet hihetetlen csodái felé fordítja figyelmét nem is igen tehet mást. Horváth Imre fa-bútor művészrestaurátor egy rendkívüli tárgyról mesélt. A Göcseji Múzeum gyűjteményét gazdagító spanyolozott díszítményű borotvatok több szempontból is kuriózum. A mellett, hogy a készítés-technikája nagyon érdekes,  a tárgy történetéhez kapcsolódó információk arra adnak kiváló példát, hogyan lehet egy műtárgynak akár több élete is.

Visszakanyarodva első témánkhoz Varju András főrestaurátor a Göcsejre, a Vasi-hegyhátra jellemző fából való oromzatok felé terelte a figyelmet. Tette ezt elsősorban azért, mert a Göcseji Falumúzeum festett oromzat gyűjteménye ezekről a tájegységekről származik. Aktuálissá teszi a témával való foglalkozást hogy az emlékanyag konzerválása, restaurálása már nem sokáig halogatható. Az előadás bevezetőjében a Zalalövőn álló tájház oromzatán megszerzett gyakorlati tapasztalatokról szólt. Majd a feladatul választott, Tőke János (József) keze munkáját dicsérő, dr. Szentmihályi Imre által begyűjtött, Gősfai Festett, faragott deszka oromzatról adott részletes állapot leírást. 

A Göcseji által kínálható kulináris élvezetek jelentős hányadát felvonultató ebéd után, a kétkezi munkáé lett a főszerep. A munka első részében az eredeti díszítményekről vettünk mintát, majd ezeket átmásoltuk – a jó öreg „indigó” segítségével – az alapot adó fatáblákra. Ezt követően az eredeti anyag-felhasználásnak és készítés-technikának megfelelően mindenki elkészítette a maga mintadarabját.

A kapott visszajelzések szerint a program ismétlésre érdemesnek találtatott!

Ezért kérem, hogy akik szívesen kipróbálnák a díszítő-festést, jelezzék elérhetőségeinken!

Kicsiket s nagyokat is szeretettel  várunk!

Varju András