Nézzünk kicsit előre! Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja – 2014.

2013. november 28.

Képgaléria

Nézzünk kicsit előre! Gyümölcsoltó Boldogasszony Napja – 2014.
Fiatal Gyümölcsfa
Három éves oltvány
Ideális oltóalany
Ideális oltóalany
Idei dió magonc
Magonckereső képrejtvény!
Oltóalany iskola
Öreg gyümölcsfa, vad tőhajtásokkal

A „Márton napi vígasság” volt az utolsó, idei rendezvényeink sorában.
Itt az idő máris, hogy a jövő évre készüljünk!

Harmadszorra is – a jó magyar igazság szerint – szeretnénk sikerre vinni  Tavaszköszöntő, Gyümölcsoltó Boldogasszonyhoz kötődő programunkat.  Az Ünnep napja március 25-e keddre esik, így azt követő szombatra, tervezzük az esemény megtartását. Hogy miért szólunk ilyen korán?

Hát mert itt az ideje máris felkészülni minderre!

Ugyan Darázsi Zsolt barátunk, a korábbi alkalmak sikerén felbuzdulva már gondoskodott jó néhányszáz, egy-két éves oltani való alany begyűjtéséről, azért lehet – házigazdaként tán nem nagy bűn, remélném is –, hogy kevésnek bizonyul!

Hogy véletlenül se maradjanak jó oltóalany nélkül, javaslom, most nézzenek utána a kiskertekben. Vagy kerekedjenek fel egy frissítő természetjárásra!

Így a nagy szélviharok után,  az első komolyabb fagyok előtt még jó lehetőség kínálkozhat a begyűjtésre. Elég annyi. hogy, avar gereblyézés, vagy éppen séta közben, a gyümölcsfák környékén kicsit lassabbra vegyük a tempót, s lássuk meg amit a természet adni óhajt.  (No meg még annyi, hogy ne angol pázsitra áhítozzunk, kert helyett ☺).    

Az idősebb gyümölcsfák alatt van a legnagyobb esélyünk, magoncokra lelni.  A fáról lepottyant túlérett gyümölcsök, vagy éppen a fa alatti cseresznyézés közben vidáman kiköpött magvak jobb esetben kicsíráznak, s ha módjukban áll szárba szöknek.

A fiatal csemeték általában tovább megtartják ősszel leveleiket, – talán a tapasztalatlanságuk miatt, még könnyen elfelejtik, hogy a tavasz hoz majd újat ☺ - így most még eséllyel  ismeri fel az avar között, a kevéssé avatott szem is a fiatal fákat.  A kisebbek, még idei hajtások. Ezeket célszerű kis karóval megjelölni, ha oltani szeretnénk majd őket. Ezek majd csak a jövő utáni évben kerülhetnek sorra.  

A valamivel nagyobb, egyéves magoncok viszont a legjobb oltóalanyok lehetnek! Ha kertünkben leltünk rá, most elég ha tudjuk hogy hol vannak. Ha jártunkban, keltünkben akadtunk rájuk, akkor viszont most kell felszedni, s a kiskertünkben átteleltetni azokat!

Ezek után, dolgunk újra  majd csak március végén lesz. Pontosan 2014. március 29-e előtt néhány nappal. Mert akkor, a Gyümölcsoltó Boldogasszony napi rendezvényünkön ha magukkal hozzák, szívesen segítünk majd oltani!

Szeretettel visszavárjuk Önöket!

Varju András