Őrség és Göcsej hagyományos almafajtái

2014. december 16.

Képgaléria

"Őrség és Göcsej hagyományos almafajtái" című könyv borítója

Az Őrség és Göcsej hagyományos almafajtái címmel jelentetett meg könyvet a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány. A 6 szerző és további 12 közreműködő által jegyzett munka szakmai alapossággal, de a közönség számára is élvezetes formában mutat be a tájegység őshonos fajtái közül 101-et; azok szaporításával, felhasználásával együtt. A csaknem 270 oldalas, fotókkal illusztrált könyvet hétfőn mutatták be Zalaegerszegen.

Kovács Gyula a könyvbemutatón úgy fogalmazott: annyira gazdagok vagyunk, és mégis olyan szegények. A pórszombati erdész, többezres fajtagyűjtemény tulajdonosa ezzel arra utalt, hogy bár olyan kincs van a birtokunkban a hagyományos gyümölcsfajtákkal, amelyek más országoknak nem áll rendelkezésére, mi mégsem élünk vele. A bemutatott almafajták nagy része akár 2 éven át tárolható (vegyszermentes termesztéssel), míg a boltban vásárolt, gázzal érlelt és tartósított gyümölcsök olykor napok alatt elrothadnak. A könyv kiadását egyébként az elmúlt években végzett kutatás alapozta meg, amelynek során az Őrség valamennyi (39 Vas és 5 Zala megyei) településén felmérték az összes gyümölcsfát. A könyvhöz a http://www.gocsejta.hu oldalon ismertetett módokon és helyeken lehet hozzájutni.

A Göcseji Falumúzeumban március végén lesz a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, ahol hagyományos gyümölcsfajta-oltványok is elérhetők.