Nálatok laknak-e állatok? 2018

Rendezvény dátum:
2018. május 19., 10:00 - 18:00

Az egykori állatvásárok hangulatát, a paraszti világ állattartó hagyományait mutatják be a Nálatok laknak-e állatok? című rendezvényen a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban május 19-én, szombaton 10.00-18.00 óra között.

A portákat őshonos állatok – a baromfiudvar díszes társasága, szamár, kecskék, nyulak - népesítik be. De láthatnak terápiás kutyákkal ügyességi és engedelmességi bemutatót, valamint solymász bemutatót is. Tablós kiállításunkon ötven, nálunk honos madárfajtát is megcsodálhatnak a nap folyamán, és a madármentő állomás munkatársai még azt is megmutatják, hogyan kell a sérült madarakat gondozni, majd a felépülés végén visszaengedni a természetbe. Átlátszó méhkaptárban megfigyelhetik a gyerekek a méhek szorgos munkáját, de egész nap saját szemükkel láthatják, hogyan élnek a háztáji állatok egy hamisítatlan falusi környezetben. Különleges élménynek ígérkezik, amikor az idén ötven éves Göcseji Falumúzeum tiszteletére ötven postagalambot engedünk egyszerre útjára.

Egy igazi kuriózummal készülnek a rendezvényszervezők: Tudták, hogy az ősi időkben mamutok is éltek a jelenlegi Zalaegerszeg területén? Egy korábbi földmunka során mamutcsontokra bukkantak Páterdombon, amit ez alkalommal a múzeum régészei megmutatnak az érdeklődőknek.

A Pajtagalériában Németh János Kossuth-díjas keramikusművész egy napos kiállítását tekinthetik meg a látogatók, a művész kiállítja többek között a méltán népszerű kecske, kakas, holló, bagoly, ló, szarvas és vaddisznó ábrázolásait. Fellépnek a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportjai, s gyermekkoncertet ad a Tarisznyások együttes, fergeteges vásári hangulatot varázsolva a skanzenbe. Népi gyermekjátékok játszótere a népszerű fa körhintával, kézműves kirakodóvásár és finom falatok várják a rendezvényre kilátogatókat; az ügyes kezűek pedig bőr- és gyapjútárgyakat, valamint ólomkatonákat is készíthetnek.

Csak az idén: az 50 évesek ingyen térhetnek be a rendezvényre!

Sok szeretettel várnak mindenkit a szervezők.

Program

  • 11:00 50 postagalamb reptetése
  • 11:15 - 12:30 Furullás Palkó című zenés darab valamint a  Derék Jankó és a kemény cipó című bábelőadás
  • 13:00 Kutya ügyességi és engedelmességi bemutató
  • 13:30 kezdetű tárlatvezetéssel, Németh János Kossuth-díjas keramikusművész Kamara kiállítása a Torkos pajtában
  • 14:00 Néptánc bemutató Zalai Táncegyüttes utánpótlás csapatai: a teskándi Csukás Ovi néptáncosai, a Körtánc AMI andráshidai csoportja, a Bajnóca Gyermektánc együttes
  • 14:45 A Madármentő Állomás szabadon enged egy felépült Egerészölyvet.
  • 15:00 Tarisznyások Zenekar: Csengő-bongó című interaktív gyermekműsora
  • 16:00 Kvízjáték eredményhirdetés / Tombolasorsolás
  • 16:30 Solymász bemutató

 

A nap során megismerkedhetnek a "Zalaegerszegi MAMUTTAL"

Családi interaktív kvízjátékkal is készülünk, a résztvevők a kérdések megválaszolásával nyereménysorsoláson vehetnek részt.

Tablós kiállításunkon 50 nálunk honos madárfajtát mutatunk be.

Háztáji állatok mindennapjaiba is betekintést nyújtunk.

 

Fakörhinta és népi gyerekjátszótér

Átlátszó méhkaptár

Kézműves kirakodó vásár

Kézműves foglalkozások: nemezelés, bőrözés, ólomkatona készítés

 

*Csak az idén: az 50 évesek ingyen térhetnek be a rendezvényre!

Belépő: 700 Ft, Diákjegy: 350 Ft, Családi jegy: 1600 Ft.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.