Márton, katonaság, liba és közvetítő kocsi

2019. november 12.
Címkék:

Kapcsolódó tartalom

Képgaléria

Márton-napi vigasságok a skanzenben. Reggel eső, napközben borult idő, igazi késő őszi hétvége. Mégis nagyon sok család, baráti társaság gondolta úgy, hogy ezt a vidám napot a Göcseji Falumúzeumban tölti. A környéket betöltötték a finom illatok, a jóízű kacagás, a zene, a tánc dobogó ritmusa. Igazi vásári forgatag alakult ki már a délelőtti órákban is. Az 51 éves Göcseji Falumúzeum idei évét ez a rendezvény zárta, jó érzés volt látni, hogy méltóképpen. 

Már a kora reggeli órákban közvetítő kocsik és szervízautók lepték el a skanzen egy részét, a Hencz-malom ugyanis stúdióvá változott. A Kossuth Rádió Szombat délelőtt és Szombat délután című műsora Zalaegerszegről jelentkezett. Aki délelőtt főzés közben ezt az adást hallgatta, bizony délután el is látogatott hozzánk, olyan kedvcsináló invitálásban volt része!

A rendezvény kezdetekor a legkisebbeket hívtuk a színpad közelébe, a Tarsoly Egyesület „Égig érő köpönyeg” című bábjátékát nézhették meg a gyerekek, ami Szent Márton életéről szólt. Hogyan került a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatója erre a rendezvényre? Tudva lévő, hogy Szent Márton római légiós katona volt. Mivel ezen a napon rá is emlékeztünk, a hagyományőrzők fegyverbemutatót, alaki bemutatót tartottak, megmutatták az érdeklődőknek a ruházatukat, de délután még csatajelenetet is eljátszottak. A Bajnóca Gyermektáncegyüttes és a Zala Senior Táncegyüttes külön erre az alkalomra táncjátékkal készült: Lúdas Matyi történetét adták elő. Így ez a rendezvény lett a helyszíne az ősbemutatónak. Mesterség-bemutatóinkon a kovácsmester és a kádár műhelyébe lehetett bekukkantani. A kádár a közönség előtt készített el egy igazi fahordót. Ha már a bor tárolását említettük: itt az újbor időszaka, amikor a jó gazda először kóstolhatja meg az idei alkotását. Pampetrics György borszakértő előadásán azt is megtudta a közönség, mit ettek és ittak régen Márton napon a hagyomány szerint.

Ma már faluhelyen is egyre ritkábban látni tollfosztást, a városban élők pedig egy-egy rendezvény alkalmával találkozhatnak csak ezzel a vidám szokással. A falusi asszonyok ilyenkor összegyűltek, a munka mellett felelevenítették a régi meséket, megbeszélték a falu életét, vicces történeteket mondtak, kibeszélték a férfiakat, énekeltek, pletykálkodtak. A munka befejeztével pedig helye volt egy kis süteménynek, forralt bornak. A tollfosztás hagyományait elevenítette fel a Márton-napi eseményen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, a produkciónak hangos sikere volt.

Lopótök...avagy a Mari nem olyan! címmel pikáns népi komédiát láthattak és hallhattak a látogatók a Teskándi Színjátszók Alkalmi Csoportja előadásában. Hideg ide, hideg oda, még pucér férfi felsőtestet is láthatott a közönség. A hölgyek és urak jól szórakoztak, az alkalmi színészek pedig professzionális módon alakították a szerepeiket.

Közben sült a libacomb, a sütőtök és a gesztenye, készült a kürtöskalács és a ludas kása, a kirakodóvásárban új gazdára leltek a kézműves portékák. De a legnagyobb vásárfia sokunknak mégis a vidámság és az önfeledt kacagás volt november 9-én, Márton napjához közeledve.