Online Skanzen:
Kertbarát

A főzelékek, vagyis a friss zöldségből készített, rántással vagy habarással sűrített önálló ételek a magyar konyha jellegzetes ételei. Ezek egyik tipikus példája, a kapros tökfőzelék is a városi, polgári konyha hatására vált népszerűvé a parasztság körében a 20. század első felében. Alapanyaga, a tök azonban nem volt ismeretlen a falvak lakói előtt, hiszen sok fajtáját ismerték (pl.

Tovább »

A bab mellett a káposzta az a növény, amelyik szinte minden falusi konyhakertben helyet kapott. Fontosságát leginkább az adta, hogy savanyítással jól eltartható és a szűkösebb, téli hónapokban is az asztalra kerülhetett.

Kis Nóra írásában e fontos élelmiszer alapanyag történetébe, termesztésébe, és felhasználási módjaiba enged betekintést.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Tovább »

Zöldbableves kapros túrós galuskával, Göcseji babos káposzta csülökkel, Göcseji sertésszelet…. hmmm! Egyik sem képzelhető el bab nélkül.

Kiss Nóra írása erről a hétköznapi, a göcseji konyha számára kedves élelmiszer múltjába enged nekünk betekintést.

 

Tovább »

A szép idő - velem együtt - biztosan sokakat kicsalt a kiskertbe. Jó látni. ahogy cseperednek a kis növényeink, ahogy virágzás után már a termés kezdemények is nyújtogatják nyakukatsmiley!

Tovább »

Bölcs ember a göcseji!

Elcsendesedtek a „hegyi” közösségek is. Felhagytak a szomszédolással egy időre. Nem hallatszanak fel kora esténként a vidám, tavasz köszöntő „dombérozások” harsány nevetgélései, nótázásai. Így kell legyen most.

Tovább »

Itt a veteményezés ideje!

Melyik magot, mikor is kell, vagy ildomos földbe tenni? Melyik, mi mellé kell kerüljön, és a „HEGY” melyik részén lesz a veteményes a legeslegjobb helye? Ugye, hogy majd’ mindenkinek meg van erre is a tuti tippjesmiley?

Tovább »

A metélő hagyma – ha úgy tetszik, snidling – a tavasz első zöldölő hírnöke a kiskertekben. Most, hogy a medvehagyma gyűjtése az erdőben, - különösen a szépkorú természetjárókra nézve – akadályokba ütközik, jó választás lehet a zsenge ízek kedvelőinek.

Tovább »

Tudom, - én is most végeztem a veteményezés első részével - a konyhakertnek, földnek rendben kell lennie. A munkát el kell végezni, hiszen nélküle aligha lesz betakarítani való. Ez pedig nehézségeket hozhat a következő időszakban. Ezzel együtt is muszáj most még jobban vigyáznunk egymásra, magunkra!

Tovább »