Online Skanzen:
Tanoda

Nagyon sokáig hozzátartozott a falusi utcaképhez, az ablakokban pompázó muskátlik. Olyanníra, hogy már-már őshonosnak, eredendően magyar jellegzetességnek is tűnhet.

Kiss Nóra néprajzosunk e virágról mesél, fogadjátok szeretettel!

 

Tovább »

A 19. századi falusi háztartások kevés szerszámot igényeltek, általában olyanokat, amelyek többféle célra is használhatók voltak. Ezeket aztán nagyon megbecsülték, sokáig őrizték. A jó gazda mindig tisztán tette el és jó karban tartotta az eszközeit. Ilyen mindenütt szükséges és használatos eszközök voltak a kések, borotvák, ollók.

Tovább »

A köles (Panicum miliaceum) Kelet- és Dél-Ázsiából származó kenyérértékű kásanövény, amelyet már az újkőkortól Európában is széles körben ismertek. Rövid tenyészideje, változatos hasznosíthatósága és különleges ápolást nem igénylő termesztése miatt a nomád népek, így a honfoglaló magyaroknak is kedvelt gabonafajtája volt.

Tovább »

Kedves Látogatóink!

A népi konyha különleges ízvilágát adó fűszernövényekkel foglalkozó sorozatunk mellett útjára bocsátjuk a hagyományos élelmiszer alapanyagokat bemutatót is!

Gyermekkorom óta keresem Nagyanyám hajdinás hurkájának klónját. Szerencsére az utóbbi időben már gyakrabban sikerül jól elkészült kihívókra találni... de ahogy a Nagyi csinálta .. hát úgy más senki.

Tovább »

„Hunnajd  gyütté? Há valósi vagy? Hogy híjják apádat? Vótá mán itten?”- ezek és hasonló kérdések záporoztak a Göcsejbe látogatóra. Nem csoda, hogy nem értették meg első hallásra. A göcsejiek beszéde nagyon egyedi.

Tovább »

Göcsejben is mint mindenhol, a helyben megtalálható, építésre alkalmas anyagokat használták építményeikhez. Ilyenek: a fa, az agyag, a zsúp. Göcsejben hatalmas kiterjedésű erdők voltak, főleg bükkösök és tölgyesek (megtalálható volt még a nyár-, a gyertyán-, a cserfa is). Adott volt tehát, hogy az épületek fő építési anyaga a fa legyen.

Tovább »

Vajon lehet-e az angol nyelvet gyakorolni az Online Skanzenben?
Semmi akadályasmiley!

Tovább »

Göcsej térkép

Göcsej – „…, nekem szülőhazám …”

„Ez a táj gyönyörű!” Szinte naponta hallottuk és reméljük halljuk is majd Látogatóinktól az ámulat szavait. De tudják-e ők és tudjuk-e mi, akik ide születtünk, hogy mi mindent jelent a szó: Göcsej.

Tovább »

Furcsa földi képződményre lettünk figyelmesek a Göcseji Falumúzeum előtt,  „A Király és Királyné” szobor alá emelt kis domb oldalán.

Tudtad, hogy méhek nem csak kaptárakban élnek? A mézelő méh csak egy háziasított fajta a hazánkban élő 650-700 méhfaj közül.

Tovább »

Kedves Diákok!

Már elérhető az online "Skanzen Tanoda"!
Minden héten új, érdekes tartalmakkal várunk Benneteket!

Szeretnétek többet megtudni családotok történetéről, őseitekről, arról milyen is lehetett régen lakóhelyetek?
Ehhez nyújtunk most segítséget.

Tovább »